Znaczne różnice w poziomie energii odnawialnej między krajami należącymi do UE

[2020-12-28 01:55:38]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej w 2019 r.

W całej UE energia odnawialna w 2019 r. stanowiła 19,7% całej zużywanej energii, czyli o 5,3 pkt proc. więcej niż w 2010 r. i o 0,8 pkt proc. więcej niż w 2018 r. Z raportu wynika, że od 2010 r. do 2019 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrósł we wszystkich państwach członkowskich UE poza Węgrami, a w porównaniu z 2018 r. wzrost nastąpił w 23 krajach.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2019 roku był w Szwecji – 56,4%, w Finlandii – 43,1%, na Łotwie – 41,0%, w Danii – 37,2% i w Austrii – 33,6%, a najniższy w Luksemburgu – 7,0%, na Malcie – 8,5%, w Holandii – 8,8%, w Belgii – 9,9%, w Irlandii – 12,0% i w Polsce – 12,2%.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Islandia – 78,2% i Norwegia – 73,7%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 r. dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 14 krajów: Szwecja, Finlandia, Łotwa, Dania, Estonia, Chorwacja, Litwa, Rumunia, Bułgaria, Grecja, Czechy, Włochy, Słowacja i Cypr. Cztery kraje zbliżają się do swoich celów: Węgry, Austria i Portugalia (o 0,4 pkt proc.) i Niemcy (o 0,6). Najdalej od realizacji celów krajowych są Francja (5,8 pkt proc.), Holandia (5,2), Irlandia i Luksemburg (oba 4,0). Polsce brakuje 2,8 pkt proc. do celu krajowego, który wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

16 kwietnia:

1775 - Urodził się Wojciech Gutkowski, inżynier wojskowy, uczestnik insurekcji kościuszkowskiej i wojen napoleońskich, autor oświeceniowej utopii "Podróż do Kalopei", w której opisał nierzeczywiste, demokratyczne społeczeństwo.

1844 - W Paryżu urodził się Anatol France, poeta, powieściopisarz i krytyk francuski o postępowych poglądach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodził się Charles Chaplin, reżyser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich filmów; jeden z najwybitniejszych artystów w historii kina.

1896 - W Moineşti urodził się Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumuńskiego, twórca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wstąpił w 1937 r. do FPK, brał udział w hiszpańskiej wojnie domowej, a w czasie II wojny światowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odbył się zjazd Związku Polskiej Młodzieży Socjalistycznej; przewodniczącym Komitetu Centralnego wybrano Stanisława Dubois.

1920 - Początek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. włókniarzy okręgu łódzkiego, Żyrardowa, Zawiercia i Częstochowy.

1934 - W Zawierciu urodziła się Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policję bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabiła 49 demonstrantów.

2020 - W Oviedo zmarł na COVID-19 Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, reżyser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.