Znaczne różnice w poziomie energii odnawialnej między krajami należącymi do UE

[2020-12-28 01:55:38]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej w 2019 r.

W całej UE energia odnawialna w 2019 r. stanowiła 19,7% całej zużywanej energii, czyli o 5,3 pkt proc. więcej niż w 2010 r. i o 0,8 pkt proc. więcej niż w 2018 r. Z raportu wynika, że od 2010 r. do 2019 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrósł we wszystkich państwach członkowskich UE poza Węgrami, a w porównaniu z 2018 r. wzrost nastąpił w 23 krajach.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2019 roku był w Szwecji – 56,4%, w Finlandii – 43,1%, na Łotwie – 41,0%, w Danii – 37,2% i w Austrii – 33,6%, a najniższy w Luksemburgu – 7,0%, na Malcie – 8,5%, w Holandii – 8,8%, w Belgii – 9,9%, w Irlandii – 12,0% i w Polsce – 12,2%.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Islandia – 78,2% i Norwegia – 73,7%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 r. dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 14 krajów: Szwecja, Finlandia, Łotwa, Dania, Estonia, Chorwacja, Litwa, Rumunia, Bułgaria, Grecja, Czechy, Włochy, Słowacja i Cypr. Cztery kraje zbliżają się do swoich celów: Węgry, Austria i Portugalia (o 0,4 pkt proc.) i Niemcy (o 0,6). Najdalej od realizacji celów krajowych są Francja (5,8 pkt proc.), Holandia (5,2), Irlandia i Luksemburg (oba 4,0). Polsce brakuje 2,8 pkt proc. do celu krajowego, który wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.