Niemcy: Wybory w Turyngii przełożone z powodu COVID-19

[2021-01-18 16:19:11]

Liderzy Die Linke, CDU, SPD i Zielonych w Turyngii porozumieli się w sprawie przełożenia zaplanowanych na 25 kwietnia przedterminowych wyborów do Landtagu. Nowy termin wyborów wyznaczono na 26 września. Data ta pokrywa się z terminem wyborów do Bundestagu.

Powodem zmiany terminu wyborów jest trudna sytuacja pandemiczna w Turyngii. 13 stycznia w tym niewielkim, nieco ponad dwumilionowym landzie odnotowano aż 1104 nowe przypadki osób zakażonych koronawirusem. Tygodniowy wskaźnik nowych zakażeń w przeliczeniu na 100 tys. mieszkańców sięgnął 310 i był najwyższy spośród wskaźników dla wszystkich niemieckich landów.

Od marca 2020 r. w Turyngii rządzi koalicja mniejszościowa Die Linke-SPD-Zieloni pod kierunkiem premiera Bodo Ramelowa (Die Linke). Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami partii koalicyjnych oraz CDU przedterminowe wybory do Landtagu miały się odbyć w kwietniu 2021 r.

pk, wch

na zdjęciu siedziba Landtagu w Erfurcie, fot. Michael Sander, Wikimedia Commons

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.