Rekord liczby zakażeń koronawirusem (stan na 25.03.)

[2021-03-03 13:31:21]

35 143 – taką, rekordową od początku pandemii liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Zmarły 443 zakażone osoby - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: mazowieckiego (5264), śląskiego (5095), wielkopolskiego (4141), dolnośląskiego (2876), małopolskiego (2826), pomorskiego (2625), kujawsko-pomorskiego (1940), łódzkiego (1872), podkarpackiego (1716), zachodniopomorskiego (1113), lubelskiego (1073), warmińsko-mazurskiego (1067), lubuskiego (874), świętokrzyskiego (822), opolskiego (694), podlaskiego (529). 616 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 2 189 966. Zmarło w sumie 51 305 osób zakażonych. Liczba zgonów z powodu COVID-19 znowu wzrasta. W pierwszych miesiącach tego roku notuje się śmiertelność wyższą o 20-30 proc.

Ministerstwo Zdrowia podało, że w całym kraju zajęte było 27 779 łóżek przeznaczonych dla chorych z COVID-19, a w użyciu było 2 730 respiratorów. 461 317 osób miały zaleconą kwarantannę.

Od 20 marca do 9 kwietnia Polsce będą obowiązywać restrykcje:
▪️ Zamknięte galerie handlowe z wyjątkiem sklepów spożywczych, aptek czy drogerii oraz takich usług jak np. fryzjer czy banki.
▪️ Zamknięte hotele i miejsca noclegowe z wyjątkiem hoteli robotniczych, a także noclegi świadczone w ramach podróży służbowej.
▪️ Zamknięte siłownie, kluby fitness i solaria.
▪️ Zamknięte kina, teatry, filharmonii, opery, muzea.
▪️ Zamknięte boiska, orliki itp.
▪️ Zamknięte stoki narciarskie.
▪️ Zamknięte baseny, aquaparki.
▪️ Zamknięte korty tenisowe.
▪️ Uczniowie klas podstawowych I-III wracają do nauki zdalnej.

wch, pś

16 kwietnia:

1775 - Urodził się Wojciech Gutkowski, inżynier wojskowy, uczestnik insurekcji kościuszkowskiej i wojen napoleońskich, autor oświeceniowej utopii "Podróż do Kalopei", w której opisał nierzeczywiste, demokratyczne społeczeństwo.

1844 - W Paryżu urodził się Anatol France, poeta, powieściopisarz i krytyk francuski o postępowych poglądach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodził się Charles Chaplin, reżyser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich filmów; jeden z najwybitniejszych artystów w historii kina.

1896 - W Moineşti urodził się Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumuńskiego, twórca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wstąpił w 1937 r. do FPK, brał udział w hiszpańskiej wojnie domowej, a w czasie II wojny światowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odbył się zjazd Związku Polskiej Młodzieży Socjalistycznej; przewodniczącym Komitetu Centralnego wybrano Stanisława Dubois.

1920 - Początek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. włókniarzy okręgu łódzkiego, Żyrardowa, Zawiercia i Częstochowy.

1934 - W Zawierciu urodziła się Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policję bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabiła 49 demonstrantów.

2020 - W Oviedo zmarł na COVID-19 Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, reżyser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.