Brazylia: Sąd Najwyższy anulował wyroki Luli (akt.)

[2021-03-09 00:25:38]

Sąd Najwyższy anulował wszystkie wyroki skazujące byłego prezydenta Luiza Inácio Luli da Silvy i przywrócił mu prawa polityczne.

Sąd Najwyższy uznał, że sąd w Kurytybie, który skazał Lulę w sprawach o rzekomą korupcję, nie miał do tego kompetencji, a procesy w sprawie zarzutów, jakie mu postawiono, mogą toczyć się wyłącznie przed sądami federalnymi.

Jesienią 2019 r. Sąd Najwyższy nakazał zwolnienie byłego prezydenta, który spędził w więzieniu rok i 7 miesięcy, skazany na podstawie oskarżenia o rzekomą korupcję. W orzeczeniu wskazano na niezgodność z konstytucją takiej interpretacji kodeksu karnego, która pozwalała osadzić w więzieniu oskarżonego, choć nie wyczerpał on wszystkich możliwości odwołania się od wyroku. W chwili skazania Lula był w sondażach faworytem wyborów prezydenckich w 2018 r.

Sondaże wskazują, że może on pokonać obecnego szefa państwa Jaira Bolsonaro w przyszłorocznych wyborach prezydenckich. W niedawnym badaniu opinii publicznej 44 proc. respondentów poparło Bolsonaro, a 50 proc. opowiedziało się za Lulą.

* * *

Najwyższy Sąd Federalny Brazylii potwierdził w głosowaniu decyzję jednego ze swoich sędziów, który w zeszłym miesiącu anulował wyroki ciążące na byłym prezydencie kraju, Luizie Inacio Luli da Silvie.

Wynik głosowania Sądu Najwyższego potwierdza, że procesy przeciwko Luli były niesłusznie rozpatrywane przez sąd pierwszej instancji w Kurytybie, a były prezydent będzie teraz ponownie sądzony w Brasilii. Dzięki temu Lula może startować w wyborach prezydenckich w 2022 roku, gdzie zmierzyłby się z obecną głową państwa, Jairem Bolsonaro.

wch

fot. fb Lula

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.