Rosja: Duma znowu dla Jednej Rosji

[2021-09-24 22:28:27]

W wyborach parlamentarnych, które odbyły się w dniach 17-19 września, rządząca partia Jedna Rosja zdobyła 49,82 proc. głosów.

Komunistyczna Partia Federacji Rosyjskiej (KPRF) uzyskała 18,93 proc. głosów. 7,55 proc. otrzymała populistyczno-nacjonalistyczna Liberalno-Demokratyczna Partia Rosji (LDPR) Władimira Żyrinowskiego. Socjaldemokratyczną partię Sprawiedliwa Rosja-Za Prawdę poparło 7,46 proc. wyborców. Pięcioprocentowy próg wyborczy przekroczyła także partia Nowi Ludzie, z wynikiem 5,32 proc.

Połowa miejsc w 450-osobowej niższej izbie parlamentu Rosji, Dumie Państwowej, wyłaniana jest z list partyjnych, połowa – z okręgów jednomandatowych.

Jedna Rosja obejmie w sumie 324 miejsca z 450 miejsc w Dumie i będzie dysponować większość konstytucyjną. KPRF zajmie 57, Sprawiedliwa Rosja-Za Prawdę – 27, LDPR – 21, a Nowi Ludzie - 13 miejsc. Po jednym mandacie przypadło partii Ojczyzna, Partii Wzrostu i Platformie Obywatelskiej.

Frekwencja w wyborach wyniosła 51,58 proc.

Część członków komisji wyborczych oraz niezależnych obserwatorów, uważa, że wyniki wyborów zostały sfałszowane. Autorzy listu otwartego w sprawie unieważnienia wyborów w Moskwie wskazują, że głosowanie za pomocą Internetu zostało wykorzystane jako „instrument falsyfikacji”.

Z petycją o unieważnienie wyników wyborów na terenie całego kraju, zwrócili się do Centralnej Komisji Wyborczej działacze obywatelscy ze Stowarzyszenia Niezależnych Deputowanych. Część moskiewskich kandydatów do Dumy, startujących z listy Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej wystąpiła z tym samym żądaniem.

aw, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.