Czechy: Minimalna porażka partii Babiša, lewica poza parlamentem

[2021-10-11 10:03:25]

Po policzeniu wszystkich głosów na prowadzenie wysunęła się prawicowa koalicja SPOLU (ODS, KDU-ČSL oraz TOP 09) z poparciem 27,79 proc. Na drugim miejscu znalazła się partia ANO premiera Andreja Babiša z 27,13 proc. głosów. Przełoży się to jednak na 72 mandaty dla ANO i 71 dla SPOLU w 200-osobowej Izbie Poselskiej.

Na trzecim miejscu uplasowała się wspólna lista Piratów oraz STAN (Burmistrzowie i Niezależni) notująca 15,61 proc. poparcia (37 mandatów). W Izbie Poselskiej znajdą się także przedstawiciele antysystemowej i antyimigranckiej partii SPD (Wolność i Demokracja Bezpośrednia) Tomio Okamury, która uzyskała 9,57 proc. (20 mandatów).

Pod progiem wyborczym znaleźli się współrządzący dotąd z ANO socjaldemokraci. ČSSD uzyskało jedynie 4,65 proc. głosów. Po raz pierwszy od 1989 r. w Izbie Poselskiej zabraknie także komunistów – Komunistyczna Partia Czech i Moraw uzyskała tylko 3,6 proc. poparcia. Ugrupowanie to nie współtworzyło nigdy koalicji rządzącej, ale często wspierało rząd w ważnych głosowaniach.

Progu wyborczego nie przekroczyła także m.in. antykorupcyjna Přísaha (Obietnica) z 4,68 proc. poparcia, konserwatywna koalicja Trójkolorowi (2,76 proc.) oraz ultranacjonalistyczny Wolny Blok (1,33 proc.) oraz Zieloni (0,99 proc.).

W Czechach obowiązują trzy progi wyborcze do Izby Poselskiej – 5 proc. dla partii, 8 proc. dla koalicji dwupartyjnych oraz 11 proc. dla koalicji trójpartyjnych.

Wśród socjaldemokratów zaczęły się rozliczenia po fatalnym wyniku. Lider ugrupowania Jan Hamáček złożył już rezygnację z kierowania partią.

ea, wch

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lutego:

1929 - Rozpoczął swe obrady II Zjazd OM TUR, który postanowił rozszerzyć masową działalność polityczną organizacji i zwiększyć jej autonomię w łonie TUR.

1935 - W wieku 100 lat zmarł w Warszawie Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1946 - Nosząca znamiona ludobójstwa zbrodnia oddziału Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, dokonana w miejscowości Szpaki na Podlasiu, którą spalono i zamordowano 5 jej mieszkańców.

1980 - Prawicowy reżim wojskowy Gwatemali dokonał masakry studentów i chłopów okupujących pokojowo ambasadę Hiszpanii.

1986 - Zmarła Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona Gunnara Myrdala.

1990 - W Bułgarii wprowadzono aborcję na życzenie w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

2009 - Jóhanna Sigurðardóttir z socjaldemokratycznego Sojuszu została premierem Islandii.

2011 - Rewolucja w Egipcie: Odbył się tzw. "Marsz Miliona".