Włochy: Wielka demonstracja przeciwko neofaszyzmowu

[2021-10-16 20:35:07]

"Nie dla faszyzmu i przemocy" - to jedno z haseł sobotniego protestu na Placu świętego Jana na Lateranie, na który w pochodzie przyszło ponad 10 tysięcy osób. Kilkadziesiąt tysięcy oczekiwało na nich na placu.

Przybyli liderzy wielkich central związkowych Cgil, Cisl i Uil, a wraz z nimi politycy koalicyjnej centrolewicy i przedstawiciele stowarzyszeń obywatelskich. Wielokrotnie ponawiano apele o delegalizację Forza Nuova i wszystkich formacji neofaszystowskich.

Na tym placu jest nowy ruch oporu. Ruch oporu pokonał faszyzm - powiedział Pierpaolo Bombardieri, przywódca lewicowej centrali Uil, zrzeszającej 2,2 mln pracowników.

Lider największej centrali związkowej Cgil Maurizio Landini oświadczył, że jest to manifestacja w obronie demokracji. W swoim przemówieniu mówił o potrzebie "pokonania faszystowskiej mentalności". To nie jest protest narodowy, ale europejski, kontynentalny - dodał. Przypomniał, że wiec odbywa się w szczególnie bolesnym dniu - w rocznicę hitlerowskiej łapanki w rzymskim getcie, w wyniku której do obozu Auschwitz wywieziono ponad tysiąc Żydów. Powróciło jedynie 16 z nich.

Na jednym z transparentów widać było napis: "My z faszystami skończyliśmy rozmawiać 25 kwietnia 1945 roku". Przypomniano w ten sposób datę wyzwolenia Włoch spod faszyzmu i nazizmu.

9 października wiec przeciwników przepustki sanitarnej w Rzymie przekształcił się w uliczną bitwę i ataki na policjantów, bo przeniknęli do niego ekstremiści. Grupa neofaszystów wtargnęła do siedziby centrali związkowej Cgil i ją zdemolowała.

wch

fot. Cgil

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.