Hiszpania: Bon na kulturę dla młodych

[2021-10-18 13:00:25]

W 2022 r. hiszpański rząd przekaże każdemu obywatelowi, który ukończył 18 lat bon w wysokości 400 euro do wydania na wytwory kultury.

Bon na kulturę to nowy program społeczny stworzony przez Ministerstwo Kultury i Sportu. W ramach projektu ok. pół miliona osób dostanie w przyszłym roku od rządu prezent na osiemnastkę w wysokości 400 euro do wydania we wskazanych sklepach, kinach, teatrach, operach czy szkołach tańca.

Ogłaszając program premier Pedro Sánchez (PSOE) stwierdził, że program zachęci młodych do obcowania z kulturą, jednocześnie odbudowując hiszpański sektor kultury, który dotkliwie ucierpiał na skutek pandemii COVID. Wspieranie młodych, ale też dotowanie kultury, jest jednym z naszych najważniejszych obowiązków budżetowych – przekonują hiszpańskie władze.

Rząd w Madrycie zapowiedział, że będzie sprawował kontrolę nad redystrybucją środków. Zostaną one podzielone na sekcje kulturalne, tak aby kwota bonu trafiła do jak największej liczby miejsc.

no, wch

Konferencja naukowa
Uniwersytet Warszawski
21-22 października
Poszukuję
WYSTAWA: Jeśli dziś padnie Madryt, jutro padnie Warszawa. Polskie wątki w wojnie domowej w Hiszpanii
Warszawa, Muzeum X Pawilonu Cytadeli Warszawskiej, Galeria
7 lipca - 1 października 2023
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

4 października:

1884 - Urodził się Félix Gouin, socjalistyczny polityk francuski (członek SFIO), głowa państwa i szef tymczasowego rządu francuskiego w 1946 r.

1937 - Zarządzenie rektorów polskich szkół wyższych wprowadziło rozdział miejsc dla studentów polskich i żydowskich tzw. "getto ławkowe".

1937 - Urodził się Franz Vranitzky, austriacki polityk socjaldemokratyczny, członek Socjaldemokratycznej Partii Austrii. Federalny kanclerz Austrii w latach 1986-1997.

1938 - Centralny Komitet Wykonawczy PPS podjął decyzję o bojkocie wyborów do sejmu.

1949 - Urodził się Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, reżyser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.

1957 - W ZSRR wystrzelono pierwszego sztucznego satelitę Ziemi (Sputnik 1).

1965 - Ukazało się pierwsze wydanie kubańskiego dziennika Granma.

1969 - Zmarł Jerzy Stempowski, eseista, krytyk literacki, wolnomularz, socjalista.

1970 - Zmarła Janis Joplin, amerykańska piosenkarka, przeciwniczka wojny w Wietnamie.

2009 - Socjaldemokraci z partii PASOK wygrali przedterminowe wybory parlamentarne w Grecji.

2010 - Katastrofa w hucie aluminium w Ajce na Węgrzech. W wyniku pęknięcia zapory zbiornika z chemikaliami zginęło 10 osób, a 120 zostało rannych.