Hiszpania: Bon na kulturę dla młodych

[2021-10-18 13:00:25]

W 2022 r. hiszpański rząd przekaże każdemu obywatelowi, który ukończył 18 lat bon w wysokości 400 euro do wydania na wytwory kultury.

Bon na kulturę to nowy program społeczny stworzony przez Ministerstwo Kultury i Sportu. W ramach projektu ok. pół miliona osób dostanie w przyszłym roku od rządu prezent na osiemnastkę w wysokości 400 euro do wydania we wskazanych sklepach, kinach, teatrach, operach czy szkołach tańca.

Ogłaszając program premier Pedro Sánchez (PSOE) stwierdził, że program zachęci młodych do obcowania z kulturą, jednocześnie odbudowując hiszpański sektor kultury, który dotkliwie ucierpiał na skutek pandemii COVID. Wspieranie młodych, ale też dotowanie kultury, jest jednym z naszych najważniejszych obowiązków budżetowych – przekonują hiszpańskie władze.

Rząd w Madrycie zapowiedział, że będzie sprawował kontrolę nad redystrybucją środków. Zostaną one podzielone na sekcje kulturalne, tak aby kwota bonu trafiła do jak największej liczby miejsc.

no, wch

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lutego:

1929 - Rozpoczął swe obrady II Zjazd OM TUR, który postanowił rozszerzyć masową działalność polityczną organizacji i zwiększyć jej autonomię w łonie TUR.

1935 - W wieku 100 lat zmarł w Warszawie Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1946 - Nosząca znamiona ludobójstwa zbrodnia oddziału Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, dokonana w miejscowości Szpaki na Podlasiu, którą spalono i zamordowano 5 jej mieszkańców.

1980 - Prawicowy reżim wojskowy Gwatemali dokonał masakry studentów i chłopów okupujących pokojowo ambasadę Hiszpanii.

1986 - Zmarła Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona Gunnara Myrdala.

1990 - W Bułgarii wprowadzono aborcję na życzenie w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

2009 - Jóhanna Sigurðardóttir z socjaldemokratycznego Sojuszu została premierem Islandii.

2011 - Rewolucja w Egipcie: Odbył się tzw. "Marsz Miliona".