ZZPPiL zgłasza spór zbiorowy w PLL LOT: Domaga się podwyżki wynagrodzeń o 60%

[2022-02-17 00:39:42]

Zrzeszony w Związkowej Alternatywie Związek Zawodowy Personelu Pokładowego i Lotniczego zgłosił spór zbiorowy z pracodawcą, w którym domaga się podniesienia wynagrodzeń zasadniczych wszystkich pracowników personelu pokładowego PLL LOT o 60%.

Kilka dni wcześniej Watchdog Polska ujawnił wysokość wynagrodzeń zarządu PLL LOT za lata 2016-2018. W czasie strajku w 2018 roku Watchdog zwrócił się do narodowego przewoźnika z wnioskiem o ujawnienie tych danych. Firma odmówiła i sprawa trafiła do sądu. Na początku stycznia 2020 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie nakazał firmie ujawnienie informacji na temat wynagrodzeń zarządu. Spółka zwlekała ponad dwa lata i po kolejnych grzywnach ujawniła informacje w lutym bieżącego roku. Kwoty robią wrażenie – w samym 2017 roku prezes Rafał Milczarski zarobił aż 2,85 mln zł. Z informacji medialnych wynika, że również w ostatnich latach zarząd PLL LOT otrzymywał gigantyczne honoraria, choć publicznie spółka ogłaszała, że jest w trudnej sytuacji.

Piotr Szumlewicz

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 września:

1904 - W Krakowie rozpoczął obrady IX Kongres PPSD, który uchwalił rezolucję o braterstwie i sojuszu z PPS i PPS zaboru pruskiego.

1946 - Niemcy: Rozpoczęło się ogłaszanie wyroku Międzynarodowego Trybunału Wojskowego w Norymberdze.

1987 - Mohammad Nadżibullah (LDPA) został prezydentem Afganistanu.

1994 - Tomi'ichi Murayama z Partii Socjaldemokratycznej został premierem Japonii.