Słowenia: Prawicowy premier straci władzę

[2022-04-27 15:56:06]

W wyborach parlamentarnych, które odbyły się 24 kwietnia, na Ruch Wolności zagłosowało prawie 36 proc. wyborców. Rządząca dotąd prawicowa Słoweńska Partia Demokratyczna (SDS) uzyskała zaś 22,5 proc. głosów. Oznacza to, że urzędujący od 2020 r. premier Janez Janša, zwany "małym Orbanem" pożegna się ze stanowiskiem premiera.

Na kierowany przez powracającego do polityki menadżera i inżyniera Roberta Goloba Ruch Wolności zagłosowało 35,8 proc. wyborców.

Oprócz rządzącego dotąd SDS (22,5 proc. poparcia) w parlamencie znajdą się też chrześcijańscy demokraci z partii Nowa Słowenia (6,8 proc. poparcia), Socjaldemokraci (6,6 proc. poparcia) oraz Lewica (4,4 proc. poparcia). Próg wyborczy w Słowenii wynosi 4 proc.

Ruch Wolności do stworzenia większościowego rządu będzie potrzebował koalicjantów i naturalnymi kandydatami wydają się dwie partie lewicowe, które już przed wyborami wykluczyły zresztą jakąkolwiek współpracę z prawicą.

fot. Wikipedia Commons

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.