Najnowszy sondaż wyborczy

[2022-11-18 11:52:55]

Według najnowszego sondażu Ipsos przeprowadzonego dla oko.press na czele listy najchętniej wybieranych partii lub koalicji wyborczych nadal pozostaje Prawo i Sprawiedliwość z 32% poparcia. Oznacza to 1 pkt procentowy poparcia mniej w stosunku do września. Na drugim miejscu utrzymuje się Koalicja Obywatelska z 27 % poparcia. Oznacza to wzrost w porównaniu z sytuacją sprzed 2 miesięcy o 1 pkt procentowy. Na trzecim miejscu wciąż utrzymuje się Polska 2050 Hołowni z 12% poparcia (spadek o 1 pkt proc.). Czwarte miejsce w sondażu zajmuje koalicja Lewicy (9%, 1 pkt więcej niż we wrześniu). Do sejmu wchodzą jeszcze Konfederacja z 6% poparcia (spadek o 1 pkt proc.) oraz PSL (5% poparcia, bez zmian w stosunku do września). Bez szans na wejście do sejmu pozostaje Agrounia, której sondaż daje 2% poparcia (bez zmian). Inną partię wybrałoby 1% ankietowanych, natomiast 6% z nich odpowiedziało, że w tej chwili trudno byłoby im określić się w stosunku do wyboru.

Gdybyśmy jednak pominęli te 6% wyborców, którzy są niezdecydowani co do partii, na którą chcieliby głosować, wyniki przedstawiałyby się następująco:
PiS 34%, PO 28,7%, Polska 2050 12,7%, Lewica 9,6%, Konfederacja 6,4%, PSL 5,3%, Agrounia 2,1% oraz inne partie 1,1%.

Wciąż utrzymują się znaczące różnice między głosowaniem osób po pięćdziesiątce a osobami przed pięćdziesiątką. Starsza część wyborców w niemal połowie (49%) ufa PiSowi, a dużo słabsze wyniki w tej grupie wyborców niż średnio notują Polska 2050, Lewica i Konfederacja, które z kolei są bardzo popularne w młodszej części wyborców. Poparcie dla Koalicji Obywatelskiej jest niezależne od wieku.

Artykuł ten zapowiada sondę, jaka ukazała się na łamach portalu.

Tomasz Rysz

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

7 czerwca:

1936 - Francja: Wprowadzenie przez lewicowy rząd Leona Bluma 40-godzinnego tygodnia pracy, pracowniczych porozumień zbiorowych i płatnych urlopów wypoczynkowych.

1945 - Utworzono Spółdzielnię Wydawniczą „Wiedza” - wydawnictwo PPS.

1992 - Powstała Unia Pracy. Jej pierwszym przewodniczącym został Ryszard Bugaj.

1993 - Rozpoczął się strajk górników Donieckiego Zagłębia Węglowego (Donbas).

2001 - Partia Pracy odniosła zwycięstwo w wyborach powszechnych w Wielkiej Brytanii.

2006 - Został opublikowany raport ze śledztwa specjalnej komisji Rady Europy pod przewodnictwem Dicka Marty’ego ws. tajnych więzień CIA w Europie.

2011 - Zmarł Jorge Semprún, hiszpański pisarz, scenarzysta, filozof oraz polityk. W czasie II wojny światowej działacz francuskiego ruchu oporu, więzień Buchenwaldu, członek Komunistycznej Partii Hiszpanii działającej na terenie Francji.

2013 - Zmarł Pierre Mauroy, były premier Francji z ramienia Partii Socjalistycznej.