PPS w Bloku Lewicy, Rozenek z list KO i konwencja NL w Łodzi

[2022-12-14 11:09:31]

Wedle ostatnich doniesień medialnych Andrzej Rozenek, wiceprzewodniczący Centralnego Komitetu Wykonawczego Polskiej Partii Socjalistycznej, a wcześniej członek m.in. Ruchu Palikota i Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz dziennikarz "NIE" może porzucić swą obecną partię i wystartować z list Koalicji Obywatelskiej. Dogadana z Donaldem Tuskiem ma być również podobno senatorka Gabriela Stanecka-Morawska, która podobnie jak Andrzej Rozenek, również opuściła wcześniej Nową Lewicę (frakcja "Wiosna") na rzecz PPS.
Z drugiej strony oddala się perspektywa jednej wspólnej listy całej obecnej opozycji parlamentarnej poza Konfederacją. W terenie coraz częstsze spotkania organizują koła PSL i przedstawiciele Polski 2050 Szymona Hołowni. W przypadku obu tych ugrupowań, wspólna lista wyborcza jest coraz bardziej prawdopodobna.
Coraz mniej prawdopodobna jest natomiast wspólna lista Nowej Lewicy/Razem z Koalicją Obywatelską. Wynika to między innymi z dużej ilości podmiotów, które byłyby uwikłane w budowę wspólnej listy wyborczej, a co za tym idzie, konieczność wystartowania kandydatów wielu mniejszych podmiotów na odległych miejscach list wyborczych.
Do koalicji Nowej Lewicy/Razem chce ponownie dołączyć PPS. Zarząd partii i przewodniczący Wojciech Konieczny wyraził chęć "utrzymania jak najlepszych stosunków" z koalicyjnym klubem poselskim Nowej Lewicy oraz chęć ułożenia wspólnych list wyborczych. W podobnym tonie, w trakcie konwencji Nowej Lewicy w Łodzi wypowiadali się Magdalena Biejat i Włodzimierz Czarzasty.

Tomasz Rysz

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

8 czerwca:

1893 - Urodził się Oscar Torp, polityk Norweskiej Partii Pracy. Sprawował funkcję premiera od 1951 do 1955.

1904 - USA: Policja stanowa z Kolorado otwarła ogień do strajkujących górników w Dunville; zginęło 6 osób.

1928 - W Limie urodził się Gustavo Gutierrez, filozof i teolog peruwiański, jeden z gł. twórców teologii wyzwolenia, autor m.in. dzieła "Teologia wyzwolenia. Historia, polityka i zbawienie" (1971).

1936 - W Mińsku Mazowieckim doszło do trwających 4 dni rozruchów antyżydowskich. Poszkodowanych zostało 41 osób. Po zajściach miasto opuściło 3 tys. Żydów.

1936 - Zginął Julian Nowicki, polski komunista, robotnik, działacz KPP, sekretarz Związku Zawodowego Robotników Rolnych, organizator kilku demonstracji. Został zastrzelony przez przebranego za robotnika policjanta.

1942 - W warszawskim getcie rozstrzelano Henryka Szaro, jednego z najwybitniejszych polskich reżyserów filmowych, twórcy takich tytułów jak "Przedwiośnie" (1928), "Dzieje Grzechu" (1933).

1968 - Włochy: Walki między policją a protestujacymi studentami w Mediolanie. 30 rannych, 250 aresztowanych.

1968 - Utworzono Uniwersytet Śląski w Katowicach.

1990 - Zmarł José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40. założył Partię Socjaldemokratyczną, następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent.

2007 - Zmarł Richard Rorty, jeden z najwybitniejszych filozofów współczesnych, uważany za współtwórcę postmodernizmu.