S這wacja: Partia Fico wygra豉 wybory

[2023-10-01 22:57:11]

Sobotnie wybory parlamentarne wygra豉 lewicowa partia Kierunek Socjalna Demokracja (SMER – SD) Roberta Fico. Zdoby豉 ona 22,94 proc. g這s闚 i 52 mandaty.

Drugie miejsce zaj窸a liberalna Post瘼owa S這wacja (PS) z wynikiem 17,96 proc. Kolejne miejsca przypad造 nast瘼uj帷ym partiom: G這s – Socjalna Demokracja (14,70 proc.), Zwyczajni Ludzie i Niezale積e Osobisto軼i (8,89 proc.), Ruch Chrze軼ija雟ko-Demokratyczny (6,82 proc.), Wolno嗆 i Solidarno嗆 (6,32 proc.) i S這wacka Partia Narodowa (5,62 proc.). Pozosta貫 partie nie przekroczy造 5-procentowego progu wyborczego.

Wyniki wybor闚 oznaczaj, 瞠 jako pierwszy rz康 b璠zie mia szans utworzy Robert Fico, kt鏎y by ju premierem S這wacji w latach 2006-10 i 2012-18. W kampanii zapowiada on, 瞠 je瞠li wygra S這wacja przestanie wysy豉 bro Ukrainie. Wielokrotnie sprzeciwia si tak瞠 sankcjom nak豉danym na Rosj. Pojawiaj si wi璚 uzasadnione obawy, 瞠 S這wacja Fico mo瞠 sta si drugimi W璕rami Orbana.

Wiele wskazuje na to, 瞠 SMER b璠zie pr鏏owa utworzy koalicj z ugrupowaniem G這s – Socjalna Demokracja (HLAS – SD), kt鏎ej liderem jest Peter Pellegrini, r闚nie b璠帷y premierem w latach 2018-20. Jak stwierdzi on po poznaniu wynik闚 nic nie stoi na przeszkodzie utworzeniu takiej koalicji, cho dw鏂h by造ch premier闚 w jednym rz康zie, to nie jest optymalne rozwi您anie.

Koalicjantem mo瞠 tak瞠 zosta nacjonalistyczna S這wacka Partia Narodowa, kt鏎a by豉 w koalicji z parti SMER w latach 2006-10 i 2016-20.

kr, wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Poszukuj
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y

Wi璚ej og這sze...

5 grudnia:

1907 - W H逝szkach urodzi豉 si Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicz帷a Ligi Kobiet, cz這nkini TPD. W 1958 jako sz鏀ta kobieta na 鈍iecie stan窸a na Antarktydzie.

1915 - Powsta這 Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia ch這pska.

1929 - Powo豉no Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy zosta premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszed w 篡cie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy zwi您ek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmar Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel 鈍iatowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmar Nelson Mandela, wybitny po逝dniowoafryka雟ki polityk, pierwszy czarnosk鏎y prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.