SPPNN i NL rozpoczeły akcję "Zdrowie prawem, nie towarem"

[2006-04-28 18:54:46]

Redaktor pisma socjalistycznego "Dalej!" - August Grabski - przesłał redakcji lewica.pl informację na temat kampanii "Zdrowie prawem, nie towarem" rozpoczętej przez Stowarzyszenie Pacjentów Primum Non Nocere oraz Nową Lewicę.

W apelu podpisanym przez przewodniczącego SPPNN Adama Sandauera oraz NL Piotra Ikonowicza czytamy m.in. Trwa systematyczne ograniczanie powszechnej, darmowej opieki medycznej. Ludzie musza coraz dłużej czekać na wizytę u specjalisty, badania, zabiegi operacyjne. Masowo powstają prywatne szpitale i gabinety lekarskie w których trzeba płacić, ale za to się nie czeka.

Liderzy obu organizacji podkreślają, że wielu pracowników ochrony zdrowia mało zarabia na jednym etacie, w związku z czym są zmuszeni pracować na kilku.

Organizatorzy kampanii podkreślają, że popierają postulat podwyżek pensji w systemie ochrony zdrowia, domagają się by lekarz nie musiał pracować na kilku etatach, a pacjent nie był odsyłany z placówek publicznych do prywatnych oraz chcą ograniczenia możliwości pracy na kilku etatach.

Adam Sandauer i Piotr Ikonowicz zaapelowali o włączenie się innych osób i organizacji w kampanię "Zdrowie prawem, nie towarem".

Kampanię poparło również pismo "Obywatel". Do grona sygnatariuszy apelu dołączył redaktor naczelny dwumiesięcznika Remigiusz Okraska.

Szymon Martys

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.