SPPNN i NL rozpoczeły akcję "Zdrowie prawem, nie towarem"

[2006-04-28 18:54:46]

Redaktor pisma socjalistycznego "Dalej!" - August Grabski - przesłał redakcji lewica.pl informację na temat kampanii "Zdrowie prawem, nie towarem" rozpoczętej przez Stowarzyszenie Pacjentów Primum Non Nocere oraz Nową Lewicę.

W apelu podpisanym przez przewodniczącego SPPNN Adama Sandauera oraz NL Piotra Ikonowicza czytamy m.in. Trwa systematyczne ograniczanie powszechnej, darmowej opieki medycznej. Ludzie musza coraz dłużej czekać na wizytę u specjalisty, badania, zabiegi operacyjne. Masowo powstają prywatne szpitale i gabinety lekarskie w których trzeba płacić, ale za to się nie czeka.

Liderzy obu organizacji podkreślają, że wielu pracowników ochrony zdrowia mało zarabia na jednym etacie, w związku z czym są zmuszeni pracować na kilku.

Organizatorzy kampanii podkreślają, że popierają postulat podwyżek pensji w systemie ochrony zdrowia, domagają się by lekarz nie musiał pracować na kilku etatach, a pacjent nie był odsyłany z placówek publicznych do prywatnych oraz chcą ograniczenia możliwości pracy na kilku etatach.

Adam Sandauer i Piotr Ikonowicz zaapelowali o włączenie się innych osób i organizacji w kampanię "Zdrowie prawem, nie towarem".

Kampanię poparło również pismo "Obywatel". Do grona sygnatariuszy apelu dołączył redaktor naczelny dwumiesięcznika Remigiusz Okraska.

Szymon Martys

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.