Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Helsinki - lipiec 2018 (garść refleksji)

Pragmatyzm silnych i rzekoma głupota słabych.

*Unia jeśliby udało się scalić ten organizm politycznie, usprawnić i ujednolicić prawo oraz przynajmniej narzucić całemu temu towarzystwu krajów i państewek główne przepisy i kanony byłaby na pewno elementem mogącym zagrozić hegemonii nie tylko USA ale i Chin.*
Marzenia ściętej głowy :)
Z licznych narodowych państw i państewek Europy nie da się prawdopodobnie sklecić jednego organizmu społeczno gospodarczego na wzór USA. Podobny twór ZSRR rozleciał się jak z domek z kart.
Brak wiarygodnej idei, niepewność, dominacja Niemiec i Francji, odejście WB,, próby narzucania Polsce określonych elementów ustrojowych i społecznych których Polacy nie chcą to wystarczające przesłanki tej niemożności.

*Nikomu – nie tylko Rosji (u nas źródła tych katastroficznych przypuszczeń i zaklęć tkwią w rusofobii naszych elit) – na tym nie zależy.*
To już ewidentny błąd i brak konsekwencji w myśleniu. Jeśli silna UE mogłaby zagrozić hegemonii USA i Chin to właśnie Rosji mogłoby na tym zależeć najbardziej, zwłaszcza że wpływy Rosji w UE są coraz silniejsze, oparte na wzajemnym *pragmatyzmie* co zauważył autor wcześniej. Nie wszystko da się wytłumaczyć głupotą i uprzedzeniami Polaków.

>A nad Wisłą i Odrą wedle naszego &#8222;chciejstwa&#8221;, idealistycznej wiary w &#8222;american dream&#8221; i związanego z tym horrendalnego serwilizmu elit królują zaklęcia, mity, legendy i radosna, irracjonalna twórczość.<
Typowe dla tego autora uproszczenia wynikające z jego uprzedzeń i niechęci do Polaków jako narodu.
Racje geopolityczne i doświadczenie historyczne i współczesne Polaków według autora nic tutaj nie znaczą. Sytuacja Polski nie jest tak prosta jak się autorowi wydaje.

Cały ten sojusz z USA nie jest na pewno tym o czym warto marzyć, ale z drugiej strony, czy Polska dzisiaj ma jakieś inne racjonalne wyjście z sytuacji geopolitycznych zagrożeń ?
Na to pytanie nie jest łatwo odpowiedzieć.

autor: Adrem63, data nadania: 2018-08-03 09:55:36, suma postów tego autora: 2307

nie my będziemy decydować o powstaniu USE

United States of Europa
Which is a pity.

Jeszcze troszku a młodzi ci z Facebooka myślę wejdą do gry politycznej.
i United States of Europa stanie się faktem.
Zaś to co piszesz o Polakach to jedynie stare p... kibole i neofaszyści w Polsce są przeciw Zjednoczonej Europie.

Przeciw United States of Europa czyli Nowemu Rzymowi myślę są
tylko ignoranci intelektualni a nie Elity Europejskie.
Oczywiście przeciw takiemu projektowi są USA.

Anglicy już żałują Brexitu...

Translation
We will not decide on the founding of the USE and the damage Still while and young you on Facebook I think will come to the game.
The United States of Europe would become a reality.

And what you write about Poles only old ... adventurers Fans and the neofascists in Poland are against a United Europe.

Against the United States of Europe or a new Rome I think are just ignorant cerebral and not the elite of Europe.
Of course against such a project are the United States. The English already regret Brexitu ...

autor: JJC, data nadania: 2018-08-10 01:08:24, suma postów tego autora: 1582