Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Liberalizm. Post mortem.

Do przeczytania

wszystkim.. jak ewangelia dla tych którzy zaparli się w kłamstwie "wolności z 1990 roku"... następne lata to kontynuacja zniewolenia na własne życzenie, do odebrania nadziei na wyjście z dołka iluzji o dobrobycie : bo prawie wszyscy mamy samochody - których zazdrościliśmy "amerykanom" z lat 60-tych"

autor: bambosz0, data nadania: 2019-12-08 08:45:24, suma postów tego autora: 1835

problem terminologiczny ....

Mianowicie chodzi o termin "liberalizm". Jeśli nie dodamy np. "liberalizm gospodarczy" albo "ideologia wolnego rynku" albo "neoliberalizm" to popełniamy błąd nie tylko terminologiczny, ale i empiryczny niejako.

Bo pomijając zespół proponowanych rozstrzygnięć społeczno-gospodarczych, to liberałami w Polsce jest bardziej lewica niż ci "liberałowie", którzy często stoją na pozycjach konserwatywnych, proponując taki ewolucyjny konserwatyzm, jak np. u Torysów.

W Polsce nie tylko domniemani lewicowcy często chorują na brak lewicowości będąc np. całkiem integralnymi liberałami, ale i liberałowie chorują na brak liberalnego ducha będąc wolnorynkowymi (często wybiórczo) konserwatystami, zaś domniemani konserwatyści to mieszanka populistycznych krzykaczy z narodem i tradycją na ustach, podważająca państwową ręką naturalną ewolucję rzeczy.

Każdy kraj ma swoją specyfikę, ale u nas w szczególności lubimy wykrzywiać w zwieciadle zachodnioeuropejskie idee, które często zamieniają się w swoje przeciwieństwo ...

autor: tomasz_rysz, data nadania: 2019-12-08 18:22:56, suma postów tego autora: 1704

Lewica w Polsce

problem z polską lewicą socjaldemokratyczną jest ten że w większości to socjalliberałowie. Na tym tle Razem jest wyjątkiem to naprawdę partia socjaldemokratyczna ze skrzydłem demokratycznych socjalistów, PPS to partia socjaldemokratyczno-socjalistyczna. Co do SLD czy Wiosny to w najlepszym razie można ich określić jako socjalliberałów.
Radykalna lewica w Polsce nie ma reprezentacji PARLAMENTARNEJ

Polska prawica neoliberalna PO i neokonserwatywna PiS, prawicowi libertarianie KORWIN/Konfederacja, skrajna prawica RN/Konf. to nacjonaliści

autor: polak17, data nadania: 2019-12-11 12:50:35, suma postów tego autora: 1296

PO dogorywa więc brzydko się odgryza.

mając wizję rozpadu a taki chyba sami widzą,szukają wrogów których mogliby obciążyć winą za własną nieudolność i coraz gorszą nie tylko polityków opinię kierownictwa tej rozsypki. Kidawa Błońska jest jak plaster na paraliż kręgosłupa.

autor: bambosz0, data nadania: 2019-12-18 10:02:34, suma postów tego autora: 1835