Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Warszawa: Cztery postępowania przygotowawcze przeciwko redaktorowi LBC

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Nowicki

powinien odpowiadać przede wszystkim za bezmyślne znieważanie i szkalowanie pod politykierskim szyldem

autor: ABCD, data nadania: 2008-12-30 16:42:09, suma postów tego autora: 20871

ABCD,

jak ma być sprawiedliwie to rozumiem że sam się karze również poddasz?

autor: A.Warzecha, data nadania: 2008-12-30 17:23:02, suma postów tego autora: 2743

Za propagowanie totalitaryzmu wolnorynkowego-

nie ma kary...

autor: Luke, data nadania: 2008-12-30 17:28:35, suma postów tego autora: 1782

Pierwszy proces polityczny w III RP-

zapowiada się ciekawie!

autor: Luke, data nadania: 2008-12-30 17:46:21, suma postów tego autora: 1782

Luke,

Otóż to. Jeśli Michał trafi do więzienia (czego żadną miarą mu nie życzę), będzie pierwszym więźniem politycznym III RP. W moim mniemaniu ta sprawa będzie papierkiem lakmusowym dla radykalnej lewicy, gdyż wykaże w jakim stopniu każde z ugrupowań identyfikujące się jako część tego ruchu jest rzeczywiście antysystemowe, anykapitalistyczne, rewolucyjne, alternatywne itd. Nawet symboliczne pikiety solidarnościowe, wystosowywanie oświadczeń, wysyłanie listów, maili z wyrazami oburzenia w imieniu ugrupowań wiele będzie znaczyć.

Na szczęście moja partia zajęła w tej kwestii jasne stanowisko już dawno temu. Można je przeczytać chociażby w wywiadzie z Tow. Przew. Józefem Łachutem.

autor: fancom, data nadania: 2008-12-30 17:55:49, suma postów tego autora: 1427

Luke

Totalitaryzm (czyt. całkowita władza nad społeczeństwem) jest z gruntu systemem niewolniczym. Tak więc totalitaryzm WOLNOrynkowy istnieć nie może. Chociażby na gruncie logiki.

autor: kwak, data nadania: 2008-12-30 18:15:29, suma postów tego autora: 1207

Więzień...

...ale idiotyczny, nie polityczny...

autor: Qpacz, data nadania: 2008-12-30 18:44:17, suma postów tego autora: 20

/

totalitaryzm wolnorynkowy moze istniec. Totalitaryzm to calkowita wladza nad spoleczenstwem, calkowita kontrola spoleczenstwa a w jaki sposob jest to mozliwe z "wolnym rynkiem"? Bo panstwo nie kontroluje poczynan spoleczenstwa? Kontroluje, i to lepiej niz ZSRR, bo towarzyszowi Stalinowi pomagal Towarzysz Mauzer, a tu sie dzieje na poziomie podswiadomosci, manipulacji i terroru ekonomicznego (postawisz sie - stracisz prace).

Wolnorynkowcy są głupi.

autor: szyderca, data nadania: 2008-12-30 18:49:50, suma postów tego autora: 140

Solidarność Rewolucyjnej Lewicy-CZERWONA POMOC

Moge się nie zgadzać częściowo z tow. MN ALE POMOGE NA ILE BĘDE MÓGŁ,SEKCIARSKIE I OSOBISTE WYCIECZKI UWAZAM ZA MAŁOSTKOWE I ZAŁOSNE,SĄ PEWNE SYTUACJE GDY SWARY SA IDIOTYCZNE

autor: czerwony93, data nadania: 2008-12-30 19:00:55, suma postów tego autora: 2817

Tylko jedność

Dziecinne wycieczki to idiotyzm,tow.Michał powinien mieć wsparcie rad.lewicy,sekciarstwo-nie

autor: guevarysta, data nadania: 2008-12-30 19:03:49, suma postów tego autora: 794

"demokratyczna" Polska

zamknęła jedyny naprawde antysystemowy portal a teraz zapewne ku przestrodze dla innych wytacza proces polityczny jego twórcy.Nowicki ma sprawy w sądzie za poglądy tylko i wyłącznie.
Jak ktoś na się z tego cieszy to jest za przeproszeniem su***synem a nie lewicowcem.
Ja jestem w 100% solidarny z Nowickim można się z nim nie zgadzac można go nie lubić ale uważam że każdy kto ma naprawde lewicowe poglądy powinien solidaryzować się z osobą represjonowaną przez autorytarne kapitalistyczne państwo za swoje antysystemowe poglądy.

autor: Mao, data nadania: 2008-12-30 19:12:09, suma postów tego autora: 201

Jedność

choc raz!!!!

autor: polak17, data nadania: 2008-12-30 19:20:06, suma postów tego autora: 1335

...

Cieszą mnie powyższe komentarze. Michał na łamach LBC niejednokrotnie podkreślał, że może ostro krytykować tę czy inną organizację, nie zgadzać się z tą czy inną doktryną. Ale nawet w przypadku represji wymierzonych w anarchistów, od których jest tak odległy ideowo, zawsze solidaryzowałby się z nimi. O innych grupach radykalnej lewicy nie wspominając.

autor: fancom, data nadania: 2008-12-30 20:11:33, suma postów tego autora: 1427

A.Warzecho,

poddać się to moze bym nawet chciał, kłopot w tym, ze za nakłuwanie niszowych balonów chyba nie ma kary.

autor: ABCD, data nadania: 2008-12-30 20:31:10, suma postów tego autora: 20871

?

jaka jedność?!toż to przypadek psychiatrycznie a nie polityczny. dlaczego teraz całe środowisko lewicowe ma świecić oczami za chłoptasia, który z braku rozrywek stwierdził że będzie komunistą. a że dokładnie nie wiedział kto to taki ten komunista, to poczytał i wyszło mu, że Stalin i Moczar

autor: Multitudes, data nadania: 2008-12-30 20:32:42, suma postów tego autora: 151

kwaku

Zlituj się, jem kolację, mało się ze śmiechu nie zadławiłem jedzeniem.

Wolnorynkowy totalitaryzm nie jest możliwy - buahahaa!!!...

autor: RRRadykał, data nadania: 2008-12-30 20:54:18, suma postów tego autora: 1084

.

jak to jest, ze ci ktorzy uznaja Stalina za komuniste wygrywaja rewolucje (Prachanda, wczesniej Castro, jeszcze wczesniej Mao i Ho Chi Minh)
a ci, ktorzy uwazaja, ze takowym nie byl, siedza w kawiarniach.

W Nepalu ciebie by uznali za przypadek psychiatryczny z tego samego powodu, dla ktorego ty uznajesz za takiego Michala - bo masz dla nich smieszne poglady.

autor: szyderca, data nadania: 2008-12-30 21:00:36, suma postów tego autora: 140

Solidarny z Nowickim

W wielu sprawach się z nim niezgadzałem, ale uważam że obowiązkiem każdego lewicowca jest obrona człowieka,który nie wstydził się swoich lewicowych poglądów i konsekwentnie dążył do celu jakim było stworzenie największego portalu antykapitalistycznego w Polsce wraz ze zbiorem dzieł największych socjalistów. Chociażby za to, należy mu się chwała i szacunek!

autor: Orli, data nadania: 2008-12-30 21:06:21, suma postów tego autora: 28

Nie popieram LBC

ale te zarzuty są nieco naciągane, jak np Nowicki może odpowiadać za to jakie plakaty trzymała zaprzyjaźniona rosyjska organizacja?

autor: Postsocjalista, data nadania: 2008-12-30 21:19:25, suma postów tego autora: 1953

lbr- lewica bez rozumu

szkoda nowickiego - mimo wszystko. ...ale cóż zrobić? koleś w tym swoim bekaniu i pierdzeniu do kamery, gadaniu bzdur, mitomańskim, narcystycznym marudzeniu o tym, jakim to on nie jest jedynie-prawdziwym-ideowcem-zarobionym-robotą-propagandową, wyzywaniu i atakowaniu personalnym innych... powiedział o kilka bzdur za dużo. pójdzie siedzieć, nie dlatego, że taki z niego lewicowiec, tylko, że przegiął pałę i teraz musi się tłumaczyć. mnie ten przypadek nawet wzrusza, ale żeby z tego robić proces polityczny...hm...bez przesady.

autor: rote_fahne, data nadania: 2008-12-30 21:50:20, suma postów tego autora: 1805

Niezłomne -Iron Jawed Angels

Zbliża się 50 rocznica zwycięstwa Rewolucji Kubańskiej i Najwyższy Czas coś wreszcie napisać. Ponieważ jednak nie czuje się tutaj całkiem u siebie – to ograniczę się jedynie do zareklamowania filmu: „Niezłomne” (Iron Jawed Angels), który wczoraj oglądałem. Film opowiada o amerykańskich sufrażystkach. Pierwszą połowę filmu można olać. Ciekawie zaczyna się robić dopiero wtedy gdy USA przystępują do wojny, a sufrażystki trafiają do więzienia. W więzieniu zaczynają prowadzić głodówkę i efekt jest taki, że w ciągu kilku tygodni więzienia wywalczyły więcej niż w ciągu poprzednich kilkudziesięciu lat pokojowej walki. Dopiero jak znamy finał – to warto zainteresować się pierwszą częścią filmu, która przedstawia nam ten ruch kobiecy i rozłam w nim na radykalną mniejszość i konformistyczną większość. Warto zwrócić uwagę na to – jakie pomyje konformistki wylewały na Alice Paul (Swank), co będzie dobrym tłem do tej dyskusji.

autor: urodzony_w_PRL, data nadania: 2008-12-30 22:00:34, suma postów tego autora: 1

Kwak!

Rynek to może być wolny, ale społeczeństwo jest zniewolone.
Poza tym wolny rynek nie istnieje, nie istniał i nigdy istnieć nie będzie, gdyż oznaczało by to poddanie go zasadzie: NIE MA ŻADNYCH ZASAD!
A to oznacza wojnę wszystkich ze wszystkimi i wprowadzenie zasady: NAJSILNIEJSZY BIERZE WSZYSTKO!
I wówczas wolnego rynku też nie będzie!

autor: cetes, data nadania: 2008-12-30 22:05:38, suma postów tego autora: 633

A dlaczego?

A dlaczego radykalna lewica ma stawać w obronie kogoś, kto całą swoją energię poświęcał zwalczaniu jej? Ten gość to na dobrą sprawę antykomunista, który wyrządził polskim lewicowcom dużo więcej szkody, niż Kaczyński razem z całym PiS-em. Jak dla mnie, to to całe LBC to była prowokacja, żeby znaleźć haka na komunistów. Komuniści się dzisiaj muszą czerwienić za te debilne wynurzenia jakiegoś psychola, choć komuniści nie mają z nim nic wspólnego. Proponuję oddzielić proces tego jakiegoś Nowackiego od represji państwa, od procesów politycznych i od represji wobec komunistów. Bo to wszystko jeszcze nadejdzie a wtedy postawią nas w jednym szeregu z Nowackim i jakimiś prowokatorami i komuniści będą z nim utożsamiani. A to będzie tragedia.

autor: demokrata, data nadania: 2008-12-30 22:06:21, suma postów tego autora: 316

Komentarz do demokraty

Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem komunistą.
Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem związkowcem.
Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem Żydem.
Kiedy przyszli po katolików, nie protestowałem. Nie byłem katolikiem.
Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było.

Pastor Martin Niemöller, 1942, Dachau.

autor: szyderca, data nadania: 2008-12-30 22:48:59, suma postów tego autora: 140

.

ciekawe jest też, że żadna z osób która napisała, że Nowicki to psychol/przypadek psychiatryczny itp. nie uzasadnila tego. Postaracie sie, czy chodzi tylko o "inne" poglądy?

autor: szyderca, data nadania: 2008-12-30 22:51:25, suma postów tego autora: 140

IKAR

To nie jest takie proste, demokrato. Obrońców Michała Nowickiego nigdy nie brakowało. W obronie jego stanęli już przecież "trybuni ludowi" z obu "Trybun". To dzięki nim Michał mógł rozwinąć skrzydła. Rozliczmy raczej tych, którzy obiecywali mu miękkie lądowanie.

autor: BB, data nadania: 2008-12-30 22:52:49, suma postów tego autora: 4605

powiedzmy tak:

SŁABO LATAŁ, ALE JAK PIĘKNIE SPADA I JAK ŚWIECI... PRZYKŁADEM.

autor: BB, data nadania: 2008-12-30 23:24:16, suma postów tego autora: 4605

szyderca

dobre! ;) gdyby istniało lbc to miałbyś nagrania z mn w roli głównej. niestety nie mam tego - trochę żałuję, bo sumie to był niezły kabaret!

autor: rote_fahne, data nadania: 2008-12-30 23:24:58, suma postów tego autora: 1805

;]

To całe oskarżenie i tak nie trzyma się kupy. Jak można mieć pretensje do MN za zdjęcia Kaczyńskiego, które przynieśli ze sobą na pikietę AKMowcy w Rosji na przykład? Pamiętam te fotografie. Było na nich widać wyraźnie twarze mlodych komunistów rosyjskich trzymających zdjęcia naszego prezia z domalowanym wąsem. Prokuratura tego chorego kraju może jeszcz zażąda ekstradycji aktywistów AKM, co? :)
O pomnikach można było sobie poczytać, z tego co pamiętam, już po dokonaniu ich upiększeń. Może się mylę, ale jeśli nawet, to czy MN miał podległe sobie komanda, które rozsyłał z określonymi zadaniami w różnych kierunkach celem narysowania czegoś na na przykład miejscowym szalecie dla piesków poświęconym organizacji WiN? Litości.:)
Propagowanie zbrodniczych totalitaryzmów podpięte pod treści ideologii komunistycznej? Dobry żart, szkoda tylko, że to bardzo czarny humor. Niedługo doczekamy się jeszcze, że będą palić książki, które uznają za niebezpieczne.

Ciekawy rok przed nami.

autor: 1917, data nadania: 2008-12-30 23:53:49, suma postów tego autora: 5

niebezpieczny wariat!

niech sobie straszny aparat politycznego terroru robi z tym świrem co chce - nie wiem co miałoby mnie łączyć z osobą utożsamiającą lewicę ze stalinem, moczarem, rokossowskim, czy kimirsenem, osobą chwalącego humanitarne rozwiązania w gułagu, usprawiedliwiającą katyń... dodajmy jeszcze, że ulubionym zajęciem michasia było "dosrywanie" innym grupom - w imię czego ktokolwiek ma go teraz bronić? chciał to ma...

autor: tyvodar legocki, data nadania: 2008-12-31 00:02:07, suma postów tego autora: 849

zastanawiające

ten "psychopata" urochomił pierwszy antysystemowy portal na którym mogli publikować wszyscy którzy byli przciwni kapitalizmowi i publikowali tam staliniści,trockiści maoiści czy anarchiści
Samozwańczych "wolnościowców" najbardziej w Nowickim drazni to że pozwolił się wypowiedziec ludziom którzy nie winią Stalina za całe zło tego świata i to już wystarczy żeby nazwać go psycholem czy antykomunisą.
Naprawde iście stalinowskie podejście
Niektórzy "lewicowi" forumowicze są gorsi od ONR bo ONR przynajmniej popiera represje na swoich przciwnikach politycznych a nie na swoim środowisku

autor: Mao, data nadania: 2008-12-31 01:14:11, suma postów tego autora: 201

niebezpieczny wariat?

niebezpieczny dla kogo ze wym niszowym portalem? Ktoś, kto twierdzi,ze Michał był niebezpieczny niechcący stwierdza, że jego działania miały jakiś wpływ na rzeczywistość, jakąś szansę realizacji!!

Jakkolwiek egzotyczne i niepoważne miałby głosić poglądy - Michał jest nasz, jako stały uczestnik debaty i od dawna, od Ożarowa - uczestnik realnych działań lewicy.

Niech nikt za głoszenie lewicowych poglądów karany w Polsce nie będzie!

Michał Nowicki wielokrotnie bezpardonowo atakował wszystkich ludzi na lewicy, łącznie ze mną. Ale zawsze, czy robił to słusznie czy nie, motywowała go wola ujrzenia kiedyś wreszcie sukcesu lewicy w Polsce. A to, że bywał mało przekonujący, czasami chamski i złośliwy? Cóż każdy z nas teraz powinien bronić nie siebie, nie kogoś podobnego sobie, nawet kogoś sympatycznego, ale kogoś innego, kogoś z kim się nie zgadza, ale kto też ma prawo uczestniczyć w lewicowej debacie - nawet kwestionując jej zasady. Inaczej nigdy nie wyleczymy się z koszmarnej gangreny sekciarstwa,nie przekroczymy własnych urazów i małostkowości. Ze smutkiem jednak stwierdzam, że nasza "lewica", nasza "lewicowa rodzinka" dziwnie marnie reaguje na represje, by wspomnieć o miernej reakcji na procesy działaczy IP, których nikt nie oskarża (na szczęście) o totalitarne poglądy, ale których wobec represji "lewicowa rodzinka" solidarnie olewa.

autor: altstettiner, data nadania: 2008-12-31 09:14:59, suma postów tego autora: 1512

altstettiner,

nie ma sensu bronić totalitarystów w imię solidarności i wolności słowa, bo oni, nie uznając tych wartości, pierwsi przeciwko nim wystąpią, gdy będa mieli taką możliwość.

autor: ABCD, data nadania: 2008-12-31 10:27:11, suma postów tego autora: 20871

Solidarny Z MN

Może i MN to przypadek psychiatryczny , mitoman i internetowy napinacz , ale zarzuty jakie mu postawiono (jak wynika z notki Sz.M) są absurdalne, i o ile z MN można sie nie zgadzać personalnie go atakować , to zjawisko sądu stricte politycznego jest niebezpieczne dla nas wszystkich.
SOLIDARNY Z MN.

autor: Padre81, data nadania: 2008-12-31 11:11:57, suma postów tego autora: 94

Michał wart obrony

Michał popełniał błędy, ale wykonał gigantyczną pracę, ktorej nikomu z "pisarzy" tego forum nie chciało się robić,np. biblioteka marsizmu. Za to należy się M.Nowickiemu podziękowanie a nie wyzwiska. Zasłużył na naszą obronę - obronę ze strony całej lewicy, od SLD po trockistów i anarchistów, bo będzie to proces polityczny. W systemie demokracji liberalnej nikt nie wytoczy procesu politycznego, bo przeczyłoby do zasadom tego systemu; pretekstem bedą inne oskarżenia. I tak jest teraz. Warto pamiętać o starej dewizie: nie ma wroga na lewicy.

autor: kwant, data nadania: 2008-12-31 11:15:01, suma postów tego autora: 39

Oskarżony Nowicki

1) Propagowanie totalitaryzmu - zgadza się. Nowicki powsadzałby większość z nas do obozów, a część rozstrzelał, gdyby tylko mógł.

2) Podżeganie do przestępstwa zniszczenia dwóch pomników - głupota. Zwłaszcza gdy idzie o pomnik artylerystów konnych walczących przeciwko bolszewikom w 1920r. Każdy choć trochę rozgarnięty wie, że lepiej było przepędzić bolszewików na cztery wiatry.

3) Publiczne znieważenie głowy państwa poprzez publikację zdjęć Lecha Kaczyńskiego z doprawionymi wąsami stylizowanymi na Adolfa Hitlera - tylko tu należy Nowickiego bronić. Bo przepis o publicznym znieważaniu głowy państwa kłóci się z zasadą wolności słowa. Ów przepis jest reliktem epoki PRL, epoki, którą Nowicki tak wychwala.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2008-12-31 11:48:01, suma postów tego autora: 2157

ABCD

Wyobraźmy sobie, że w toku poważnej politycznej dyskusji do mieszkania wkracza policja i "wyjmuje" jednego z uczestników debaty. Niech będzie, że "totalitarystę" - za ten głoszony przezeń w tej dyskusji "totalitaryzm".
Część uczestników spotkania (sądzę, że jednak zdecydowanie mniejsza) stwierdza, że w sumie dobrze się stało. Inni się temu sprzeciwiają. Już choćby dlatego, że nie są zwolennikami państwa policji politycznej i nie tą drogą widzą rozstrzygnięcie sporu. Sądzę, że takich jest jednak większość.
Nie zdziwiłbym się, gdyby w tej sytuacji obrońcą wolności politycznej dyskusji okazał się... "Obywatel". Na równi z redakcją Lewica.pl.

autor: krik, data nadania: 2008-12-31 11:54:16, suma postów tego autora: 1649

Hyde Park

Pewnego razu w Hyde Parku pewien radykał zaczął nawoływać słuchaczy, by poszli wraz z nim i rzucili bombę na pałac Westminster, przedtem tę bombę gdzieś zdobywszy.

Taktowny londyński policjant prosi mówcę o chwilę przerwy w jego wystąpieniu, po czym zwraca się do zebranych tymi słowy: Tych z państwa, którzy pragną podążyć wraz z szanownym mówcą, by rzucić wspomnianą bombę na pałac Westminster - proszę o przejście na lewą stronę. Pozostałych - na prawą.
Następnie, oddając głos gawędziarzowi-terroryście, powiada: proszę kontynuować!

Otóż ta anegdota była niegdyś przedmiotem poważnych rozważań nad granicami wolności słowa i zgromadzeń - i to bynajmniej nie w środowisku lewicy.

Dodajmy, że o aresztowaniu wspomnianego radykała nikt nawet nie wspomniał...

autor: krik, data nadania: 2008-12-31 12:12:19, suma postów tego autora: 1649

proste

Z Michałem wiele mnie dzieli-o czym parę razy mieliśmy okazję rozmawiać, kłócić się i nawet obrażać się na siebie. Ale w tej sytuacji to nie ma znaczenia. Osobnicy pyskujący darujcie sobie swoje wycieczki.
Czy ktoś jest w stałym kontakcie z Michałem? Nie sądzę aby miał problem z adwokatem ale może istnieje konieczność pomocy bardziej konkretnej niż wpis na forum? Jak cos mój e-mail; red25@poczta.onet.pl

autor: red25, data nadania: 2008-12-31 12:43:10, suma postów tego autora: 322

Kończyk,

"Każdy choć trochę rozgarnięty wie, że lepiej było przepędzić bolszewików na cztery wiatry" - to jest, rozumiem, credo lewicowca?

Otóż, gdyby nie zdrada i zbratanie się Polskiej Partii Socjalszowinistycznej z burżuazją (współpraca PPS z burżua w okresie całego międzywojnia odbywała się na bardzo wielu płaszczyznach) być może dzisiaj o kapitalizmie, jego zbrodniach, o bezrobociu, bezdomności, głodzie, wyzysku czytalibyśmy w podręcznikach do historii. A tak to nasza codzienna rzeczywistość. W czasie, gdy u nas strzelano do bezrobotnych, robotników, panował wyzysk, analfabetyzm, w ZSRR wszystkie te zjawiska były wspomnieniem. Poczytaj przemówienia Czeszejki-Sochackiego.

autor: fancom, data nadania: 2008-12-31 13:34:46, suma postów tego autora: 1427

Uwaga prawna

"To całe oskarżenie i tak nie trzyma się kupy. Jak można mieć pretensje do MN za zdjęcia Kaczyńskiego, które przynieśli ze sobą na pikietę AKMowcy w Rosji na przykład? Pamiętam te fotografie. Było na nich widać wyraźnie twarze mlodych komunistów rosyjskich trzymających zdjęcia naszego prezia z domalowanym wąsem. Prokuratura tego chorego kraju może jeszcz zażąda ekstradycji aktywistów AKM, co? :) "

Autor tych słow nie załapał w czym rzecz. Ocywiscie, ze MN nie bedzie odpowiadał za rosyjskich stalinistów, którzy "znieważyli głowę państwa" trzymając tekturkę, ale za ZAMIESZCZENIE TYCH ZDJĘĆ Z POZYTYWNYM KOMENTARZEM. Musze przyznać, że nieźle to wykombinowali ci w prokuraturze. I dlatego to oskarzenie "trzyma się kupy".

autor: Ostap_Bender, data nadania: 2008-12-31 13:57:45, suma postów tego autora: 1002

...

"Autor tych słow nie załapał w czym rzecz. Ocywiscie, ze MN nie bedzie odpowiadał za rosyjskich stalinistów, którzy "znieważyli głowę państwa" trzymając tekturkę, ale za ZAMIESZCZENIE TYCH ZDJĘĆ Z POZYTYWNYM KOMENTARZEM."

A z jakim komentarzem miałyby zostać zamieszczone zdjęcia ukazujące solidarnościowy protest wobec zamordyzmu wprowadzanego w polskim zaścianku? Jedyny kometarz dotyczył tam akcji solidarnościowej rosyjskich towarzyszy dla polskiego portalu komunistycznego, a nie jakiegoś sołtysa, czy innej persony ze skolonizowanej krainy w Europie Wschodniej. Te "zarzuty" to parodia i kpiny, a proces, o ile do niego dojdzie, będzie prawdopodobnie polityczną farsą. Mam nadzieję, że portal LBC odrodzi się gdzieś gdzie nie będzie sięgać durnota przepisów tego kraju. Tym samym całej akcji katofaszystów będzie można zagrać na nosie stawiając kropkę nad "i".

autor: 1917, data nadania: 2008-12-31 14:36:57, suma postów tego autora: 5

ABCD,

widzisz, pewnych wartości się po prostu broni, mimo, że inni, którzy niekoniecznie je cenią, też z nich mogą skorzystać. Z czasów dawnych, gdy potykaliśmy się z cenzurą został mi uraz do wszelkich prób ograniczania wolności słowa. I tego się trzymam, mimo, że sam Michał tego nie ceni.
Ale jeszcze raz przypomnę, miarą dojrzałości politycznej jest opowiadanie się za respektowaniem pewnych fundamentalnych praw nie tylko dla siebie i osób sobie bliskich i miłych, ale także dla tych,którzy nas drażnią, których nie mamy powodu lubić. I dlatego jestem także, choć to ani popularne ani poprawne politycznie - za wolnością słowa również dla negacjonistów. Taka sobie więź ideowa z Różą Luksemburg, która też dawno, dawno temu żądała wolności i demokracji dla mniejszości, dla inaczej myślących, bo większość wszak sobie załatwi to sama.

autor: altstettiner, data nadania: 2008-12-31 15:22:53, suma postów tego autora: 1512

RRRadykał

To, ze się o mały włos nie udławiłeś nie oznacz, że masz rację. Przeprowadzony przez ciebie dowód na istnienie totalitarnego liberalizmu jest faktyczne godny największych myślicieli :)

autor: kwak, data nadania: 2008-12-31 15:39:11, suma postów tego autora: 1207

cetes

gdy ludziom pozostawić wolna rękę, to sami się zorganizują. Sami powołają do życia instytucje, które będą regulować jakieś sprawy. Jeśli ktoś nie będzie się zgadzał, to może powołać inną, konkurencyjną instytucję, albo wogóle nie będzie brał udziału w jej działaniach. To jest właśnie liberalna wolność. I gdzie tu totalitaryzm?

autor: kwak, data nadania: 2008-12-31 15:43:06, suma postów tego autora: 1207

Krzywda jednego jest krzywdą wszystkich !!!

Krzywda jednego jest krzywdą wszystkich!
Wycofać oskarżenia przeciwko Michałowi Nowickiemu!
Precz z karaniem za przekonania!
Precz z burżuazyjną cenzurą!

autor: Roux, data nadania: 2008-12-31 16:00:47, suma postów tego autora: 180

fancom

Oczywiście nie było Wielkiego Głodu na Ukrainie w latach 30-tych, który pochłonął kilka milionów ofiar. A... przepraszam, był. Tyle, że to wina kułaków. ;)

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2008-12-31 16:08:07, suma postów tego autora: 2157

1917

"A z jakim komentarzem miałyby zostać zamieszczone zdjęcia ukazujące solidarnościowy protest wobec zamordyzmu wprowadzanego w polskim zaścianku? "

A to już nie pytanie do mnie :)
ja tylko napsiałem jak może wyglądać argumentacja prokuratora, bo zdaje się że część osób tutaj piszących nie łapie w ogole skąd taki zarzut.

autor: Ostap_Bender, data nadania: 2008-12-31 16:13:46, suma postów tego autora: 1002

Trudno

o mniej trafną zasadę niż:
nie ma wroga na lewicy.
To Jeżow, Beria, Moczar, Khieu Samphan tez nie byli wrogami?

autor: ABCD, data nadania: 2008-12-31 16:53:44, suma postów tego autora: 20871

ABCD,

To Jeżow, Beria, Moczar, Khieu Samphan byli lewicowcami? W takim razie Hitler, Mussolini, Pinoczet etc. też są wrogami na lewicy...

autor: Luke, data nadania: 2008-12-31 19:16:11, suma postów tego autora: 1782

OPAMIĘTANIA!

Zaszczuto OSOBĘ, a następni będziemy MY - Ci, którzy krytycznie wypowiadają się na tym i tym podobnych portalach. Michał różni się od nas tylko tym, że śmiał mieć własną stronę internetową, pod którą podpisał się imieniem i nazwiskiem. O ile wiem to został "złamany" i "zaszczuty".
Nie wiem jak mu pomóc, ale jeśli to czyta, to moja prośba - NIE REZYGNUJ !!!

autor: Dracul, data nadania: 2008-12-31 19:49:06, suma postów tego autora: 341

Luke,

A kim byli? Eskimosami?

autor: ABCD, data nadania: 2008-12-31 20:09:59, suma postów tego autora: 20871

ABCD

Wszystko można sprowadzić do absurdu. Pisałem o sytuacji tu i teraz. Ty widocznie wyznajesz zasadę walki ze wszystkimi z którymi się nie zgadzasz, którzy mają inne opinie niż Ty. Może masz destrukcyjną osobowość? Dla mnie jedność lewicy, bodaj w kwestii obrony Michała, ma wartość.

autor: kwant, data nadania: 2008-12-31 20:45:15, suma postów tego autora: 39

Krzywda jednego jest krzywdą wszystkich !!!

Sprawa Michała Nowickiego to teraz papierek lakmusowy dla całej lewicy i ten kto TERAZ występuje przeciwko niemu i atakuje po stronie kapitalistcznych władz, które go prześladują ten jest zdrajcą, kolaborantem i lokajem burzuazji.

autor: Roux, data nadania: 2008-12-31 21:19:12, suma postów tego autora: 180

nie popierać, ale i nie karać

niech więc będzie tak: to absurd żeby tego wariata po sądach ciągać, ale jeszcze większym absurdem jest solidaryzowanie się z nim...

ps. mam nadzieje, że to pierwszy wpis w tym roku...

autor: tyvodar legocki, data nadania: 2009-01-01 00:32:58, suma postów tego autora: 849

ABCD,

jeśli Jeżow, Beria, Moczar, Khieu Samphan to dla Ciebie lewicowcy, to widocznie masz takie pojęcie lewicowości...

autor: Luke, data nadania: 2009-01-01 09:49:45, suma postów tego autora: 1782

Porównywał się z Ludwikiem Waryńskim.

Żył poezją Broniewskiego. Kreował się na wielkiego rewolucjonistę. Piętnował, na ile mógł, wszelkie "rewizjonistyczne" odstępstwa (czytaj: działalność opierającą się na przestrzeganiu prawa). A tu piszą, że wystarczyło, żeby prokuratura zainteresowała się jego działalnością. Żeby padły oskarżenia, bo przecież jeszcze nie wyrok sądowy, a już został złamany i zaszczuty. Taki to rewolucjonista.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2009-01-01 11:26:35, suma postów tego autora: 2157

Właśnie:

rewolucjonista nie powinien bać się represji ze strony sił starego reżimu.

autor: ABCD, data nadania: 2009-01-01 14:39:26, suma postów tego autora: 20871

Małostkowość i sekciarstwo

nie dziwi mnie nienawistne plucie prawactwa na tow.M ale to że osoby mieniące się "lewicowcami" tak postępują to dowodzi głupoty i małostkowości ot polskie piekiełko,mam nadzieje że gdy im będą grozić represje spotkają się z takim samym szyderstwem i nienawiścią.

ps. z większością wypowiedzi tow.M nie zgadzałem się,linia przez niego reprezentowana w 80% nie była moją,ale robił ciekawe materiały historyczne min o miejskiej partyzantce itd itp.

Popieram go bo tego wymaga lewicowa przyzwoitość,zaszczówać człowieka teraz razem z prawakami do idiotyzm i o wiele więcej

autor: czerwony93, data nadania: 2009-01-01 19:29:17, suma postów tego autora: 2817

czerwony,

warto sprawdzić, jak to wyglądało z represjonowaniem za poglądy, kiedy u władzy byli ludzie myślący tak, jak redaktor LBC.

autor: ABCD, data nadania: 2009-01-01 20:19:18, suma postów tego autora: 20871

Luke

Byly czasy, kiedy 99% na lewicy na swiecie wlasnie takie postacie, jak wymienione przez Ciebie uznawano za najwieksze postacie lewicy.

autor: wojtas, data nadania: 2009-01-02 09:20:28, suma postów tego autora: 4863

Istnieje

np. klasyczny rapsod kaukaskiego poety ludowego, Dżumdżagijna Dżambuła, pt. O narkomie Jeżowie.

autor: ABCD, data nadania: 2009-01-02 09:45:03, suma postów tego autora: 20871

czerwony

masz racje,co za małostkowość

autor: polak17, data nadania: 2009-01-02 11:40:13, suma postów tego autora: 1335

czerwony pajac

Jeżeli sąd uzna, że popełniono przestępstwo (widnieje ono rwnież w konstytucji) to ten koleś-komuch-wojownik powinien beknąć jak Ziobro za swoje teksty i tyle w temacie. Dura lex sed lex.

autor: anarcha, data nadania: 2009-01-02 13:20:27, suma postów tego autora: 113

ABCD

Dżambuł Dżambajew nie znał rosyjskiego, natomiast tłumacze jego wierszy - kazachskiego. Niedawno okazało się, że... brakuje oryginałów jego wierszy w języku katachskim. Co węcej, wszystko wskazuje na to, że sam Dżambajew nie był chyba świadom części poezji jakoby jego autorstwa a publikowanej w języku rosyjskim.

Przepraszam, Dżambajew znał jednak znaczenie rosyjskiego słowa "gonorar". I bardzo mu się podobało. Zawsze bowiem, kiedy stawiał na podsuwanej mu umowie krzyżyk, czy coś w tym rodzaju, brzmiało owo słowo, później zaś wręczano mu kasę.

Aż pewnego razu dostarczono go do Moskwy, a tam - na spotkanie z pionierami, którzy koniecznie chcieli mieć autograf Dżambuła. Ten nader chętnie go dawał, lecz później był mocno skonfudowany, że nie dostał za to ani grosza. Jak pies Pawłowa miał skojarzone jedno z drugim, a tu nagle wszystko się popsuło...

Historyjka jest o tyle pouczająca, że do niedawna wielu naszych piśmiennych autorytetów w podobny sposób pozyskiwało środki do życia. Niektórych już spotkało rozczarowanie podobne do tego, jakie stało się udziałem Dżambuła.

autor: krik, data nadania: 2009-01-02 14:04:14, suma postów tego autora: 1649

dziwią mnie ci którzy cieszą się z tego procesu

nie zapomi9najmy kto tak naprawdę do niego doprowadził mianowicie pan Wybranowski z naszego dziennika. jeśli uda mu się z MN to pewnie zajmie się też i innymi komunistami, a polska prokuratura bojąc się publikacji w naszym dzienniku i reakcji kilku idiotów z sejmu znowu zajmie się sprawami które wymyślił nasz dziennik.
Z Michałem niewiele mnie łączy ale skazanie go przez sąd naprawdę nie będzie niczym pozytywnym.

autor: yoda, data nadania: 2009-01-02 17:55:25, suma postów tego autora: 141

prawo obowiązuje wszystkich

Jak jakiś idiota na redłoczu daje fotki lewaków lub nawet tow. Ciszewskiego, propaguje jakies dziwne kawalki hitlerowskie i jest potem sądzony to jest ok? A jak koleś z warszafki propaguje równie lub nawet bardziej zbrotniczy system i ma byc za to sadzony to już nie ok? A ze to "sukces" Naszego dziennika i wybranowskiego to inna sprawa. Sukcesem bedzie trównież jak prawo bedzie obowiązywać każdego.

autor: anarcha, data nadania: 2009-01-02 18:05:21, suma postów tego autora: 113

yoda

yoda czyli jak Wybranowski zgłasza popełnienie przestepstwa to nie jest to postawa obywatelska. Jeżeli obywatel Jan Kowalski bedzie propagował nazizm i twierdził, ze Adolf Hitler to bohater a Nasz Dziennik zgłosi to prokuraturze to nie bedziemy mogli zapomnieć kto zgłosił to organom i staniemy w obronie wolności słowa??? Jak juz uciszać to wszystkich z lewa i prawa, jak pozwalać pisać, propagowac głupoty to też z lewa i prawa kazdemu. Lewicowca dlatego ż lewica ma lepsza podbudowę "filozoficzną" nie obowiazuja przez to inne prawa niż liberała, ekologa, konserwatystę, anarchiste czy faszystę. Chyba że chcesz ograniczać wolność.

autor: anarcha, data nadania: 2009-01-02 18:40:42, suma postów tego autora: 113

yona raz jeszcze

Dziwi mnie, że niektórzy cieszyli się z procesu zbrodniarzy nazistowskich w Nurnberg. Nie zapominajmy kto do tego doprowadził: kapitalistyczne/imperialistyczne USA, kolonialna Wielka Brytania i Francja i nielewicowy (bo nie socliberalny), stalinowski ZSRR. Wiec zgodnie z twoja logika nie ma z czego sie cieszyc:)

autor: anarcha, data nadania: 2009-01-02 18:46:34, suma postów tego autora: 113

anarcha

Bo wszystko może być dęte
Lecz prawo musi być święte.

Cóż, czyje państwo, tego prawo...

autor: krik, data nadania: 2009-01-02 19:28:07, suma postów tego autora: 1649

anarcha to prawacki troll

widać po prowokacyjnym pseudo i obronie państwa

autor: czerwony93, data nadania: 2009-01-03 15:32:20, suma postów tego autora: 2817

nie przesadzaj

raczej obrońca prawa. Relatywizm, który niektórzy tu uprawiaja jest porażający. Jeżeli nastanie kiedyś wymarzone państwo robotników, chłopów i homoseksualistów i jeżeli bedzie w nim funkcjonować pewien system prawny to czy bedziesz wystepował przeciw niemu i przeciw prawu, które obowiazuje???? Skrajna prawica jest przynajmniej uczciwsza od niektórych pseudolewicowców gdyż mówi wprost o likwidacji demokracji i panstwa prawa. Natomiast część tzw lewicy daży do tego samego ale chrzani o wolności. Jak sobie wyobrażasz wolność bez prawa i państwa???

autor: anarcha, data nadania: 2009-01-03 17:38:53, suma postów tego autora: 113

w czym

w czym pseudonim "anarcha" jest prowokacyjny??? Czy każdy kto nie jest stalinistą, maoistą jest od razu prawakiem??? czy każdy socjalliberał to od razu kontrrewolucjonista Dlaczego nie draznią ciebie inne pseudo np rote fahne??? Koleś z lbc to po rostu oszołom taki sam jak kolesie z blood and honour tylko przegiety w drugą stronę. Najgorsze jest to, że po obu stronach są idioci, niestety kazda ze stron widzi ich tylko nie u siebie:)

autor: anarcha, data nadania: 2009-01-03 17:44:18, suma postów tego autora: 113

Dodaj komentarz