62 lat temu ogłoszono Manifest PKWN

[2006-07-22 15:11:27]

62 lata temu, Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego wydał w Chełmie (po wcześniejszym zatwierdzeniu przez Józefa Stalina) Manifest i pierwsze dekrety, które zapowiadały przyszły kształt polityczny i społeczny powojennej Polski.

PKWN powołał Krajową Radę Narodową z Edwardem Osóbką-Morawskim na czele i z Wandą Wasilewską i Andrzejem Witosem jako wiceprzewodniczącymi. Zapowiedziano powołanie Milicji Obywatelskiej, ukaranie zbrodniarzy nazistowskich, repatriację osób pozostających poza granicami kraju.

Obiecano także reformę rolną, uspołecznienie środków produkcji i bezpłatną edukację.

W Polsce Ludowej 22 lipca obchodzony był jako Narodowe Święto Odrodzenia Polski. Największe uroczystości odbywały się w związku z rocznicami "tysiąclecia Państwa Polskiego" w 1966 roku.

Opinia publiczna podzielona jest co do oceny znaczenia 22 lipca. Dla wielu był to początek sowietyzacji kraju, dla innych koniec nazistowskiej okupacji i początek wolnej Polski.

W roku 1944 tekst manifestu był naprawdę wzruszający, ludzie płakali, gdy czytali te słowa. Każdy w Polsce walczył o słuszną sprawę, trudno się było rozeznać, kto jest kto. Oczywiście ta odezwa została wykorzystana przez Moskwę. Przed przemianami w tym kraju nie można było o tym mówić. Jednak dla mnie ten dzień, niezależnie od tego, że Rosjanie wykorzystali manifest do swoich celów, zawsze wiąże się ze wspomnieniem wyzwolenia z niemieckiej okupacji. Nikt z młodych nie zrozumie, co to było za wzruszenie i radość... - wspomina Benedykt Adamczyk, ktory drukował Manifest PKWN w 1944 roku w Chełmie.

Pełną treść Manifestu można przeczytać tutaj.

Grzegorz Ilnicki

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).