Warszawa: Za i przeciw Giertychowi

[2006-09-04 22:35:31]

Niestety poziom organizacji dzisiejszej demonstracji kampanii GMO był bardzo niski. Organizatorzy nie zorganizowali nawet wystąpień czy nagłośnienia. W zamian za to puszczali cały czas głośną muzykę tak jakby Giertych miał być jedynie pretekstem do wzięcia udziału w street party.

Również udział organizacji takich jak Młode Centrum, SMS oraz FMS, które pojawiły się w kilkuosobowym składzie każda, był akcentem żenującym. Widać jak niedawno powstały blok "lewicy" chce wypłynąć na demonstracjach przeciwko Giertychowi. Tyle że neoliberalna wizja szkoły którą popiera nie jest żadną alternatywą dla skrajnie prawicowej indoktrynacji.

O poziomie aparatczyków LPR udających "społeczny komitet" przez litość nie ma nawet co wspominać.

Piotr Ciszewski

Około 200 osób demonstrowało dzisiaj w Warszawie pod ministerstwem edukacji narodowej przeciwko polityce ministra Romana Giertycha (Liga Polskich Rodzin).

Wiec zorganizowała kampania "Giertych Musi Odejść" (GMO). Uczestniczyli w nim działacze i działaczki Czerwonego Kolektywu-Lewicowej Alternatywy, Federacji Młodych Socjaldemokratów (młodzieżówki Sojuszu Lewicy Demokratyczej), Komunistycznej Partii Polski, Młodego Centrum (młodzieżówki Partii Demokratycznej-demokraci.pl), Pracowniczej Demokracji, RACJI Polskiej Lewicy, Stowarzyszenia Młoda Socjaldemokracja (młodzieżówki Socjaldemokracji Polskiej) oraz Zielonych 2004.

Zebrani trzymali transparenty "Giertych Musi Odejść" (kampania GMO), "Młodzież Wszechpolska - wylęgarnia faszyzmu" (Pracownicza Demokracja) oraz "Oświata publiczna, darmowa i świecka. Edukacja to nie towar!" (CK-LA).

Pod ministerstwem pojawiła się także grupa zwiezionych z różnych miast działaczy LPR oraz Młodzieży Wszechpolskiej z transparentem "Giertych tak!", którym przewodził poseł Krzysztof Bosak. Twierdzili że są "ruchem społecznym", co zostało skwitowane śmiechem przez przeciwników ministra. Obie grupy rozdzielał kordon policji.

"Roman! Roman!" skandowali zwolennicy Giertycha. W odpowiedzi na ich hasło "Roman Giertych jest OK!" przeciwnicy ministra skandowali "Roman Giertych wącha klej!".

Gdy zwolennicy ministra stwierdzili że uczestnicy demonstracji zorganizowanej przez kampanię GMO to "dzieci PRLowskiej nomenklatury" usłyszeli "Jędrzej Giertych stary UBek" oraz "Kto był we WRONie?!". Przeciwnicy ministra krzyczeli również "Precz z faszyzmem!" oraz "Roman Giertych musi odejść!". Obie demonstracje zakończyły się pokojowo.

Protestowano dziś także w Częstochowie. Pod tamtejszym kuratorium zebrało się ok. 10 członków i sympatyków Inicjatywy Uczniowskiej, Młodych Socjalistów oraz Polskiej Partii Pracy. Wznoszono okrzyki: "Giertych musi odejść!" i "Koniec wakacji, początek demokracji!". Na transparentach widniały napisy: "Witaj szkoło" i "Giertych nigdy".

Piotr Ciszewski
Waldemar Chamala

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2007 - W katastrofie górniczej w kopalni "Uljanowskaja" w Rosji zginęło 108 górników.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.