Meksyk: Kolejna ofiara śmiertelna w mieście Oaxaca

[2006-10-21 01:30:01]

W meksykańskim mieście Oaxaca został zamordowany nauczyciel Fernando Hernandez. Jest to kolejna śmiertelna ofiara konfliktu, w którym po jednej stronie stoją strajkujący nauczyciele i lewicowe grupy polityczne, po drugiej zaś gubernator Ulises Ruiz.

Protest nauczycieli jest elementem szerszego ruchu społecznego, którego przedstawiciele oskarżają gubernatora o sfałszowanie wyborów dwa lata temu. W ostatnim czasie doszło do zaostrzenie konfliktu. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest postępowanie prawne w sprawie legalności wyboru gubernatora Ruiza.

Na ulicach Oaxaci wzniesiono barykady i rozpoczęto okupację budynków publicznych. Ogłoszono strajk generalny nauczycieli. Wobec takiego obrotu spraw władze zdecydowały się na użycie się sił bezpieczeństwa, co doprowadziło do masakry meksykańskich nauczycieli. Od kul zginęły cztery osoby.

W ostatnich dniach przed konsulatami Meksyku w Stanach Zjednoczonych odbyły się protesty przeciwko masakrze zorganizowane przez nauczycielskie związki zawodowe i lewicowe organizacje studenckie.

Bartosz Machalica

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.