Kostrzyn: Zemsta pracodawcy

[2006-11-13 20:09:40]

Firma Impel-Tom z siedzibą w Zielonej Górze pozbawiła pracy kolejnych trzech działaczy Inicjatywy Pracowniczej za to, że przed sądem pracy otwarcie mówili o bezprawnych działaniach pracodawcy wobec ich związku zawodowego.

Na początku 2006 roku pracownicy oddziału kostrzyńskiego firmy Impel Tom (zatrudniającej na terenie województwa lubuskiego ok. 700 pracowników) rozpoczęli walkę o lepsze płace. Kiedy w luty, pomimo wcześniejszych obietnic, w dalszym ciągu nie otrzymali wyższego wynagrodzenia, postanowili założyć własny związek zawodowy, pierwszy na terenie Impel-Tomu. Do związku wstąpiło 12 osób, spośród około czterdziestu pracujących w Kostrzynie, a zbieranie dalszych deklaracji było w toku. W dniu 7 marca związkowcy chcieli odbyć na terenie zakładu zebranie założycielskie Inicjatywy
Pracowniczej. Kierownictwo firmy postanowiło temu zapobiec. Część osób nie wpuszczono na zakład, a dwóm inicjatorom związku wręczono wypowiedzenia, w tym Jackowi Rosołowskiemu. Rosołowski przed sądem pracy oskarżył Impel-Tom o dyskryminacje z uwagi na przynależność związkową i nielegalne praktyki zwalczające Inicjatywę Pracowniczą. Po trwającym kilka miesięcy procesie, 31 października sąd w Zielonej Górze wydał wyrok przyznający rację Jackowi Rosołowskiemi i zasądził na jego korzyść odszkodowanie.

Po tym wyroku, 2 listopada zwolnienie z pracy otrzymali trzej członkowie Inicjatywy Pracowniczej: Czesław Toczek, Piotr Duplaga i Robert Szkwarek, którzy zeznawali przed sądem pracy i otwarcie mówili o bezprawnych działaniach pracodawcy wobec ich związku zawodowego. Impel-Tom rozwiązał też umowy o pracę z pozostałymi pracownikami kostrzyńskiego oddziału Impel-Tom (za wyjątkiem ochrony) proponując im nowe warunki pracy w spółce Acromar (należącej do Impel-Tomu). Nowej pracy nie zaproponowano trzem wyżej wspomnianym członkom IP. Tym sposobem kierownictwo Impel-Tomu, które jest jednocześnie kierownictwem Acromaru, skutecznie pozbyło się aktywnych działaczy związkowych, stosując tę formę lokautu jako karę za próbę założenia związku zawodowego.

Firma Impel-Tom jest częścią holdingu Impel SA. Grupa Impel to największa w Polsce firma specjalizujących się w outsourcingu dla przedsiębiorstw (m.in. usługi ochroniarskie, sprzątanie, catering). W 2005 roku grupa
zatrudniała razem ponad 17 tys. pracowników w tym w dużej części osoby niepełnosprawne (grupa korzystała z dotacji państwa na rzecz zakładów pracy chronionej). W 2005 roku jej obroty wynosiły blisko 627 mln. złotych, a zysk blisko 21 mln. złotych. Firma jest notowana na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. W 2002 roku Impel "wsławił" się brutalną
pacyfikacją protestujących robotników ożarowskiej Fabryki Kabli, wykonaną na zlecenie Bogusława Cupiała właściciela Tele-Foniki.

Inicjatywa Pracownicza zapowiada rozpoczęcie ogólnopolskiej kampanii przeciwko Impelowi.

Jarosław Urbański

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.