PPP i SUD-PTT popierają strajk pracowników poczty

[2006-11-21 20:15:28]

Polska Partia Pracy poparła protest listonoszy i innych pracowników poczty. W wydanym dzisiaj oświadczeniu możemy przeczytać: Żądania płacowe, żądanie przestrzegania ośmiogodzinnego dnia pracy, zatrudnienia dodatkowych pracowników, rozwiązania problemu dostarczania przez listonoszy druków bezadresowych są w pełni uzasadnione i muszą zostać spełnione zgodnie z oczekiwaniami protestujących.

Autorzy oświadczenia przeciwstawiają się także prywatyzacji Poczty. Wskazują na podobieństwo jej sytuacji do Telekomunikacji Polskiej, gdzie prywatyzacja doprowadziła do masowych zwolnień i chaosu organizacyjnego. PPP zapowiada udział w protestach i wsparcie działań pocztowców.

Wczoraj francuska centrala związkowa działająca na poczcie i w telekomunikacji Federacja SUD-PTT przesłała na ręce związkowców Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień`80" stanowisko w którym poparła protest polskich pocztowców. Czytamy w nim także: SUD-PTT odrzuca prywatyzację i opowiada się za europejską publiczną służbą pocztową opartą na współpracy poczt, a nie na tworzeniu między nimi konkurencji. Aby to osiągnąć trzeba przygotować strajk pocztowców w całej Europie.

Tomasz Borejza

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.