Paragwaj: Były prezydent skazany na 8 lat więzienia

[2006-12-10 10:57:16]

4 grudnia sąd skazał byłego paragwajskiego prezydenta, Luisa Ángela Gonzáleza Macchi na karę ośmiu lat pozbawienia wolności za korupcję i poświadczenie nieprawdy.

W okresie swojej prezydentury, od 1999 do 2003 roku, Macchi zgromadził na tajnym koncie w jednym ze szwajcarskich banków około miliona dolarów. Zarzuty dotyczyły także kłamstwa, którego eks-prezydent dopuścił się podczas składania wyjaśnień, wypierając się posiadania konta. Prokuratura stanęła jednak na wysokości zadania i udowodniła oskarżonemu poświadczenie nieprawdy. Oprócz ośmiu lat więzienia, sąd postanowił nałożyć na niego grzywnę w wysokości pół miliona dolarów i zakazał mu sprawowania funkcji publicznych przez osiem lat.

Macchi zasiada również na ławie oskarżonych w procesie, w którym zarzuca mu się przelanie zdefraudowanych 16 milionów dolarów na konta powiązanych z nim firm.

Natomiast żona byłego prezydenta Susana Galli de González Macchi oraz biznesmen Reinaldo Domínguez Dibb zostali oczyszczeni z zarzutów współudziału w przestępstwie.

Co ciekawe, Macchi - z zawodu adwokat - nie był wybrany w powszechnych wyborach, lecz w wyniku zastosowania konstytucji w szczególnych okolicznościach. Miał zaradzić niezadowoleniu opinii publicznej po wymuszonej przez społeczeństwo w 1999 roku dymisji poprzedniego prezydenta, Raúla Cubasa Graua. Był on obwiniany o zlecenie zabójstwa wiceprezydenta Luisa Maríi Argańa, przewidywanego następcy na najwyższym stanowisku w państwie.

Waldemar Chamala

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).