Paragwaj: Były prezydent skazany na 8 lat więzienia

[2006-12-10 10:57:16]

4 grudnia sąd skazał byłego paragwajskiego prezydenta, Luisa Ángela Gonzáleza Macchi na karę ośmiu lat pozbawienia wolności za korupcję i poświadczenie nieprawdy.

W okresie swojej prezydentury, od 1999 do 2003 roku, Macchi zgromadził na tajnym koncie w jednym ze szwajcarskich banków około miliona dolarów. Zarzuty dotyczyły także kłamstwa, którego eks-prezydent dopuścił się podczas składania wyjaśnień, wypierając się posiadania konta. Prokuratura stanęła jednak na wysokości zadania i udowodniła oskarżonemu poświadczenie nieprawdy. Oprócz ośmiu lat więzienia, sąd postanowił nałożyć na niego grzywnę w wysokości pół miliona dolarów i zakazał mu sprawowania funkcji publicznych przez osiem lat.

Macchi zasiada również na ławie oskarżonych w procesie, w którym zarzuca mu się przelanie zdefraudowanych 16 milionów dolarów na konta powiązanych z nim firm.

Natomiast żona byłego prezydenta Susana Galli de González Macchi oraz biznesmen Reinaldo Domínguez Dibb zostali oczyszczeni z zarzutów współudziału w przestępstwie.

Co ciekawe, Macchi - z zawodu adwokat - nie był wybrany w powszechnych wyborach, lecz w wyniku zastosowania konstytucji w szczególnych okolicznościach. Miał zaradzić niezadowoleniu opinii publicznej po wymuszonej przez społeczeństwo w 1999 roku dymisji poprzedniego prezydenta, Raúla Cubasa Graua. Był on obwiniany o zlecenie zabójstwa wiceprezydenta Luisa Maríi Argańa, przewidywanego następcy na najwyższym stanowisku w państwie.

Waldemar Chamala

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.