Paragwaj: Były prezydent skazany na 8 lat więzienia

[2006-12-10 10:57:16]

4 grudnia sąd skazał byłego paragwajskiego prezydenta, Luisa Ángela Gonzáleza Macchi na karę ośmiu lat pozbawienia wolności za korupcję i poświadczenie nieprawdy.

W okresie swojej prezydentury, od 1999 do 2003 roku, Macchi zgromadził na tajnym koncie w jednym ze szwajcarskich banków około miliona dolarów. Zarzuty dotyczyły także kłamstwa, którego eks-prezydent dopuścił się podczas składania wyjaśnień, wypierając się posiadania konta. Prokuratura stanęła jednak na wysokości zadania i udowodniła oskarżonemu poświadczenie nieprawdy. Oprócz ośmiu lat więzienia, sąd postanowił nałożyć na niego grzywnę w wysokości pół miliona dolarów i zakazał mu sprawowania funkcji publicznych przez osiem lat.

Macchi zasiada również na ławie oskarżonych w procesie, w którym zarzuca mu się przelanie zdefraudowanych 16 milionów dolarów na konta powiązanych z nim firm.

Natomiast żona byłego prezydenta Susana Galli de González Macchi oraz biznesmen Reinaldo Domínguez Dibb zostali oczyszczeni z zarzutów współudziału w przestępstwie.

Co ciekawe, Macchi - z zawodu adwokat - nie był wybrany w powszechnych wyborach, lecz w wyniku zastosowania konstytucji w szczególnych okolicznościach. Miał zaradzić niezadowoleniu opinii publicznej po wymuszonej przez społeczeństwo w 1999 roku dymisji poprzedniego prezydenta, Raúla Cubasa Graua. Był on obwiniany o zlecenie zabójstwa wiceprezydenta Luisa Maríi Argańa, przewidywanego następcy na najwyższym stanowisku w państwie.

Waldemar Chamala

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.