Paragwaj: Były prezydent skazany na 8 lat więzienia

[2006-12-10 10:57:16]

4 grudnia sąd skazał byłego paragwajskiego prezydenta, Luisa Ángela Gonzáleza Macchi na karę ośmiu lat pozbawienia wolności za korupcję i poświadczenie nieprawdy.

W okresie swojej prezydentury, od 1999 do 2003 roku, Macchi zgromadził na tajnym koncie w jednym ze szwajcarskich banków około miliona dolarów. Zarzuty dotyczyły także kłamstwa, którego eks-prezydent dopuścił się podczas składania wyjaśnień, wypierając się posiadania konta. Prokuratura stanęła jednak na wysokości zadania i udowodniła oskarżonemu poświadczenie nieprawdy. Oprócz ośmiu lat więzienia, sąd postanowił nałożyć na niego grzywnę w wysokości pół miliona dolarów i zakazał mu sprawowania funkcji publicznych przez osiem lat.

Macchi zasiada również na ławie oskarżonych w procesie, w którym zarzuca mu się przelanie zdefraudowanych 16 milionów dolarów na konta powiązanych z nim firm.

Natomiast żona byłego prezydenta Susana Galli de González Macchi oraz biznesmen Reinaldo Domínguez Dibb zostali oczyszczeni z zarzutów współudziału w przestępstwie.

Co ciekawe, Macchi - z zawodu adwokat - nie był wybrany w powszechnych wyborach, lecz w wyniku zastosowania konstytucji w szczególnych okolicznościach. Miał zaradzić niezadowoleniu opinii publicznej po wymuszonej przez społeczeństwo w 1999 roku dymisji poprzedniego prezydenta, Raúla Cubasa Graua. Był on obwiniany o zlecenie zabójstwa wiceprezydenta Luisa Maríi Argańa, przewidywanego następcy na najwyższym stanowisku w państwie.

Waldemar Chamala

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.