Wenezuela: Chávez wzywa do czytania pism Trockiego

[2007-04-29 11:31:57]

Jak informuje serwis Aporrea.org 22 kwietnia podczas cotygodniowego programu Allo Presidente (Halo Prezydencie) prezydent Wenezueli Hugo Chávez wezwał mieszkańców kraju do studiowania pism Lwa Trockiego.

Po telefonie słuchacza wenezuelski prezydent stwierdził, że czytał ostatnio broszurę rosyjskiego rewolucjonisty którą podarował mu określający się jako trockista Minister Władzy Ludowej ds. Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, José Ramón Rivero.

Nie mogę określić się jako trockista, nie, ale mam taką inklinację, bo bardzo szanuję myśl Lwa Trockiego i im bardziej ją szanuje, tym lepiej ją postrzegam. Na przykład rewolucja permanentna to niezwykle ważna teza. Trzeba czytać, trzeba studiować, wszyscy powinni to robić, tu nikt nie jest wyuczony - stwierdził podczas audycji Chávez.

Jego zdaniem w Wenezueli i całej Ameryce Łacińskiej istnieją warunki do dokonania prawdziwej rewolucji, a refleksje Trockiego są w tym procesie bardzo użyteczne.

Szymon Martys

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.