Wenezuela: Chávez wzywa do czytania pism Trockiego

[2007-04-29 11:31:57]

Jak informuje serwis Aporrea.org 22 kwietnia podczas cotygodniowego programu Allo Presidente (Halo Prezydencie) prezydent Wenezueli Hugo Chávez wezwał mieszkańców kraju do studiowania pism Lwa Trockiego.

Po telefonie słuchacza wenezuelski prezydent stwierdził, że czytał ostatnio broszurę rosyjskiego rewolucjonisty którą podarował mu określający się jako trockista Minister Władzy Ludowej ds. Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, José Ramón Rivero.

Nie mogę określić się jako trockista, nie, ale mam taką inklinację, bo bardzo szanuję myśl Lwa Trockiego i im bardziej ją szanuje, tym lepiej ją postrzegam. Na przykład rewolucja permanentna to niezwykle ważna teza. Trzeba czytać, trzeba studiować, wszyscy powinni to robić, tu nikt nie jest wyuczony - stwierdził podczas audycji Chávez.

Jego zdaniem w Wenezueli i całej Ameryce Łacińskiej istnieją warunki do dokonania prawdziwej rewolucji, a refleksje Trockiego są w tym procesie bardzo użyteczne.

Szymon Martys

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.