Wenezuela: Chávez wzywa do czytania pism Trockiego

[2007-04-29 11:31:57]

Jak informuje serwis Aporrea.org 22 kwietnia podczas cotygodniowego programu Allo Presidente (Halo Prezydencie) prezydent Wenezueli Hugo Chávez wezwał mieszkańców kraju do studiowania pism Lwa Trockiego.

Po telefonie słuchacza wenezuelski prezydent stwierdził, że czytał ostatnio broszurę rosyjskiego rewolucjonisty którą podarował mu określający się jako trockista Minister Władzy Ludowej ds. Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, José Ramón Rivero.

Nie mogę określić się jako trockista, nie, ale mam taką inklinację, bo bardzo szanuję myśl Lwa Trockiego i im bardziej ją szanuje, tym lepiej ją postrzegam. Na przykład rewolucja permanentna to niezwykle ważna teza. Trzeba czytać, trzeba studiować, wszyscy powinni to robić, tu nikt nie jest wyuczony - stwierdził podczas audycji Chávez.

Jego zdaniem w Wenezueli i całej Ameryce Łacińskiej istnieją warunki do dokonania prawdziwej rewolucji, a refleksje Trockiego są w tym procesie bardzo użyteczne.

Szymon Martys

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.