Wenezuela: Chávez wzywa do czytania pism Trockiego

[2007-04-29 11:31:57]

Jak informuje serwis Aporrea.org 22 kwietnia podczas cotygodniowego programu Allo Presidente (Halo Prezydencie) prezydent Wenezueli Hugo Chávez wezwał mieszkańców kraju do studiowania pism Lwa Trockiego.

Po telefonie słuchacza wenezuelski prezydent stwierdził, że czytał ostatnio broszurę rosyjskiego rewolucjonisty którą podarował mu określający się jako trockista Minister Władzy Ludowej ds. Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, José Ramón Rivero.

Nie mogę określić się jako trockista, nie, ale mam taką inklinację, bo bardzo szanuję myśl Lwa Trockiego i im bardziej ją szanuje, tym lepiej ją postrzegam. Na przykład rewolucja permanentna to niezwykle ważna teza. Trzeba czytać, trzeba studiować, wszyscy powinni to robić, tu nikt nie jest wyuczony - stwierdził podczas audycji Chávez.

Jego zdaniem w Wenezueli i całej Ameryce Łacińskiej istnieją warunki do dokonania prawdziwej rewolucji, a refleksje Trockiego są w tym procesie bardzo użyteczne.

Szymon Martys

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.