Rosja: Nie będzie parady równości w Moskwie

[2007-05-15 23:29:54]

Mer Moskwy Jurij Łużkow ponownie zakazał organizacji marszu tolerancji, który miał się odbyć 27 maja w stolicy Rosji. Swoją decyzję władzę uzasadniają tym, że parada homoseksualistów naruszałaby prawa i interesy innych obywateli - informuje agencja Interfax.

Niezależnie od decyzji rosyjskich władz nasza akcja odbędzie się tak, jak w roku ubiegłym. Zakaz stoi w sprzeczności z rosyjskim prawem, konstytucją i prawami człowieka - zadeklarował na konferencji prasowej jeden z organizatorów marszu Nikołaj Aleksiejew. Poza paradą równości, ma się odbyć poprzedzający ją trzydniowy festiwal queerowy.

Dość nieoczekiwanie organizatorzy marszu, uzyskali poparcie Aleksieja Mitrofanowa, jednego z czołowych działaczy skrajnie prawicowej Liberalno-Demokratycznej Partii Rosji.

Dlaczego psujemy w ten sposób nasze stosunki z Zachodem, wywołując niezadowolenie ze strony Unii Europejskiej, która może nawet posunąć się do odmowy wiz niektórym rosyjskim urzędnikom. Jest to błąd z punktu widzenia prawnego i politycznego - argumentuje swoją aprobatę dla parady Mitrofanow.

Łużkow już nie po raz pierwszy, sprzeciwia się organizacji marszu tolerancji. Ostatnio określił go jako "satanistyczną" imprezę, za co został pozwany do sądu, jednak wniosek sąd odrzucił.

Rok temu przeciwnicy parady równości w rosyjskiej stolicy, przede wszystkim skinheadzi, brutalnie atakowali moskiewskich aktywistów protestujących przeciw zakazowi zorganizowania marszu tolerancji.

Bartosz Wójcik

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).