Rosja: Nie będzie parady równości w Moskwie

[2007-05-15 23:29:54]

Mer Moskwy Jurij Łużkow ponownie zakazał organizacji marszu tolerancji, który miał się odbyć 27 maja w stolicy Rosji. Swoją decyzję władzę uzasadniają tym, że parada homoseksualistów naruszałaby prawa i interesy innych obywateli - informuje agencja Interfax.

Niezależnie od decyzji rosyjskich władz nasza akcja odbędzie się tak, jak w roku ubiegłym. Zakaz stoi w sprzeczności z rosyjskim prawem, konstytucją i prawami człowieka - zadeklarował na konferencji prasowej jeden z organizatorów marszu Nikołaj Aleksiejew. Poza paradą równości, ma się odbyć poprzedzający ją trzydniowy festiwal queerowy.

Dość nieoczekiwanie organizatorzy marszu, uzyskali poparcie Aleksieja Mitrofanowa, jednego z czołowych działaczy skrajnie prawicowej Liberalno-Demokratycznej Partii Rosji.

Dlaczego psujemy w ten sposób nasze stosunki z Zachodem, wywołując niezadowolenie ze strony Unii Europejskiej, która może nawet posunąć się do odmowy wiz niektórym rosyjskim urzędnikom. Jest to błąd z punktu widzenia prawnego i politycznego - argumentuje swoją aprobatę dla parady Mitrofanow.

Łużkow już nie po raz pierwszy, sprzeciwia się organizacji marszu tolerancji. Ostatnio określił go jako "satanistyczną" imprezę, za co został pozwany do sądu, jednak wniosek sąd odrzucił.

Rok temu przeciwnicy parady równości w rosyjskiej stolicy, przede wszystkim skinheadzi, brutalnie atakowali moskiewskich aktywistów protestujących przeciw zakazowi zorganizowania marszu tolerancji.

Bartosz Wójcik

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

21 stycznia:

1793 - Decyzją Konwentu zgilotywano obywatela Kapeta, czyli króla Ludwika XVI.

1923 - W Warszawie powstało Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego, organizacja kulturalno-oświatowa związana z PPS i utworzona z inicjatywy I. Daszyńskiego.

1924 - W Moskwie zmarł Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1950 - W Londynie zmarł George Orwell (właściwie Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1968 - Amerykański bombowiec z 4 bombami wodorowymi na pokładzie rozbił się w pobliżu Grenlandii. Spowodowało to znaczne napięcie pomiędzy Danią a USA.

2006 - W Warszawie powstał Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników (KPiORP).