Rasistowska wypowiedź rumuńskiego prezydenta

[2007-05-21 19:31:25]

"Śmierdzącą cyganką" nazwał prezydent Rumunii - Traian Băsescu - dziennikarkę, która w sobotę poprosiła prezydenta o wypowiedź odnośnie referendum w sprawie jego odwołania ze stanowiska.

Wydarzenie miało miejsce w sobotę w centrum handlowym, gdy prezydent wraz z żoną robił zakupy, podeszła do niego dziennikarka z telefonem komórkowym, który rejestrował przebieg rozmowy, pytając się o spodziewany wynik referendum. Rozwścieczony Băsescu wyrwał telefon dziennikarce a następnie do swojej żony powiedział: "Jaka ta śmierdząca Cyganka zrobiła się agresywna", nie zdając sobie sprawy że telefon rejestruje rozmowę prezydenta z żoną.

Prezydent przeprosił dziennikarkę argumentując swój wybryk stanem napięcia, zaznaczył iż jego słowa nie odnoszą się do całej społeczności romskiej w Rumunii, wobec której "(...) żywi szacunek za pielęgnowanie swojej tożsamości i wkład w życie demokratyczne społeczeństwa rumuńskiego(...)"

W sobotnim referendum, społeczeństwo odrzuciło uchwałę parlamentu o odwołanie Băsescu z funkcji prezydenta kraju.

Proces impeachmentu rozpoczął się w lutym 2007 roku, kiedy to parlament oskarżył prezydenta o łamanie konstytucji. 19 kwietnia parlament stosunkiem 322 do 108 głosów został odwołany z funkcji a jego rolę przejął przewodniczący Senatu, Nicolae Văcăroiu

Jednak rozpisane referendum ocaliło prezydenta na stanowisku.

Maciej Drabiński

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.