Rasistowska wypowiedź rumuńskiego prezydenta

[2007-05-21 19:31:25]

"Śmierdzącą cyganką" nazwał prezydent Rumunii - Traian Băsescu - dziennikarkę, która w sobotę poprosiła prezydenta o wypowiedź odnośnie referendum w sprawie jego odwołania ze stanowiska.

Wydarzenie miało miejsce w sobotę w centrum handlowym, gdy prezydent wraz z żoną robił zakupy, podeszła do niego dziennikarka z telefonem komórkowym, który rejestrował przebieg rozmowy, pytając się o spodziewany wynik referendum. Rozwścieczony Băsescu wyrwał telefon dziennikarce a następnie do swojej żony powiedział: "Jaka ta śmierdząca Cyganka zrobiła się agresywna", nie zdając sobie sprawy że telefon rejestruje rozmowę prezydenta z żoną.

Prezydent przeprosił dziennikarkę argumentując swój wybryk stanem napięcia, zaznaczył iż jego słowa nie odnoszą się do całej społeczności romskiej w Rumunii, wobec której "(...) żywi szacunek za pielęgnowanie swojej tożsamości i wkład w życie demokratyczne społeczeństwa rumuńskiego(...)"

W sobotnim referendum, społeczeństwo odrzuciło uchwałę parlamentu o odwołanie Băsescu z funkcji prezydenta kraju.

Proces impeachmentu rozpoczął się w lutym 2007 roku, kiedy to parlament oskarżył prezydenta o łamanie konstytucji. 19 kwietnia parlament stosunkiem 322 do 108 głosów został odwołany z funkcji a jego rolę przejął przewodniczący Senatu, Nicolae Văcăroiu

Jednak rozpisane referendum ocaliło prezydenta na stanowisku.

Maciej Drabiński

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).