Rasistowska wypowiedź rumuńskiego prezydenta

[2007-05-21 19:31:25]

"Śmierdzącą cyganką" nazwał prezydent Rumunii - Traian Băsescu - dziennikarkę, która w sobotę poprosiła prezydenta o wypowiedź odnośnie referendum w sprawie jego odwołania ze stanowiska.

Wydarzenie miało miejsce w sobotę w centrum handlowym, gdy prezydent wraz z żoną robił zakupy, podeszła do niego dziennikarka z telefonem komórkowym, który rejestrował przebieg rozmowy, pytając się o spodziewany wynik referendum. Rozwścieczony Băsescu wyrwał telefon dziennikarce a następnie do swojej żony powiedział: "Jaka ta śmierdząca Cyganka zrobiła się agresywna", nie zdając sobie sprawy że telefon rejestruje rozmowę prezydenta z żoną.

Prezydent przeprosił dziennikarkę argumentując swój wybryk stanem napięcia, zaznaczył iż jego słowa nie odnoszą się do całej społeczności romskiej w Rumunii, wobec której "(...) żywi szacunek za pielęgnowanie swojej tożsamości i wkład w życie demokratyczne społeczeństwa rumuńskiego(...)"

W sobotnim referendum, społeczeństwo odrzuciło uchwałę parlamentu o odwołanie Băsescu z funkcji prezydenta kraju.

Proces impeachmentu rozpoczął się w lutym 2007 roku, kiedy to parlament oskarżył prezydenta o łamanie konstytucji. 19 kwietnia parlament stosunkiem 322 do 108 głosów został odwołany z funkcji a jego rolę przejął przewodniczący Senatu, Nicolae Văcăroiu

Jednak rozpisane referendum ocaliło prezydenta na stanowisku.

Maciej Drabiński

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.