Powstanie Mazowiecka Komisja Porozumiewawcza LiD

[2007-07-04 01:40:22]

3 lipca w siedzibie Socjaldemokracji Polskiej w Warszawie odbyło się robocze spotkanie przedstawicieli mazowieckich władz partii - sygnatariuszy porozumienia Lewicy i Demokratów: Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Socjaldemokracji Polskiej, Partii Demokratycznej-demokraci.pl i Unii Pracy.

Uczestnicy spotkania omówili skutki podpisania Deklaracji Programowej LiD dla współpracy czterech partii w województwie mazowieckim. Wyrażono wolę podpisania w najbliższym czasie wojewódzkiego porozumienia LiD. W ramach porozumienia zostanie utworzona Mazowiecka Komisja Porozumiewawcza LiD, której celem będzie inicjowanie działań o charakterze politycznym oraz koordynowanie i monitoring współpracy LiD w miastach i powiatach województwa. Na posiedzenia Komisji będą zapraszani radni LiD w Sejmiku Województwa Mazowieckiego.

Za priorytety uznano przygotowanie mazowieckiego LiD do wyborów do Parlamentu Europejskiego oraz Sejmu i Senatu, a także doprowadzenie do utworzenia struktur Lewicy i Demokratów w postaci lokalnych porozumień w największych miastach województwa mazowieckiego. Takie porozumienia powinny zostać zawarte do końca 2007 roku.

W czasie dyskusji wyrażono wolę otwarcia się na współpracę z innymi partiami i organizacjami, które utożsamiają się z Deklaracją Programową LiD.

Uzgodniono, że gospodarze spotkań mazowieckiego porozumienia Lewicy i Demokratów będą zmieniać się rotacyjnie. Kolejne spotkanie odbędzie się 17 lipca w siedzibie SLD.

Bartosz Machalica

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.