Powstanie Mazowiecka Komisja Porozumiewawcza LiD

[2007-07-04 01:40:22]

3 lipca w siedzibie Socjaldemokracji Polskiej w Warszawie odbyło się robocze spotkanie przedstawicieli mazowieckich władz partii - sygnatariuszy porozumienia Lewicy i Demokratów: Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Socjaldemokracji Polskiej, Partii Demokratycznej-demokraci.pl i Unii Pracy.

Uczestnicy spotkania omówili skutki podpisania Deklaracji Programowej LiD dla współpracy czterech partii w województwie mazowieckim. Wyrażono wolę podpisania w najbliższym czasie wojewódzkiego porozumienia LiD. W ramach porozumienia zostanie utworzona Mazowiecka Komisja Porozumiewawcza LiD, której celem będzie inicjowanie działań o charakterze politycznym oraz koordynowanie i monitoring współpracy LiD w miastach i powiatach województwa. Na posiedzenia Komisji będą zapraszani radni LiD w Sejmiku Województwa Mazowieckiego.

Za priorytety uznano przygotowanie mazowieckiego LiD do wyborów do Parlamentu Europejskiego oraz Sejmu i Senatu, a także doprowadzenie do utworzenia struktur Lewicy i Demokratów w postaci lokalnych porozumień w największych miastach województwa mazowieckiego. Takie porozumienia powinny zostać zawarte do końca 2007 roku.

W czasie dyskusji wyrażono wolę otwarcia się na współpracę z innymi partiami i organizacjami, które utożsamiają się z Deklaracją Programową LiD.

Uzgodniono, że gospodarze spotkań mazowieckiego porozumienia Lewicy i Demokratów będą zmieniać się rotacyjnie. Kolejne spotkanie odbędzie się 17 lipca w siedzibie SLD.

Bartosz Machalica

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.