Skazany na śmierć w Teksasie ułaskawiony w ostatniej chwili

[2007-09-03 08:35:08]

Gubernator Teksasu Rick Perry (republikanin) złagodził wyrok śmierci wydany na Kennetha Fostera po pozytywnej rekomendacji Rady ds. Ułaskawień (która przegłosowała wniosek stosunkiem 6 do 1). Ułaskawienie nadeszło dosłownie kilka godzin przed wykonaniem wyroku. W wielu stanach, w tym Teksasie, gubernator nie może zastosować prawa łaski bez zgody rady (nie musi zaś, kiedy ta się zgadza).

Wyrok na Fostera był bardzo kontrowersyjny. Zgodnie z teksańskim prawem na karę śmierci może zostać skazana osoba, która nie popełniła morderstwa, ale "współdziałała". W jego wypadku był współpasażerem samochodu, którym jechał zabójca. Ten wysiadł z wozu i zastrzelił ofiarę. Fosterowi nie udowodniono nawet, iż wiedział o jego zamiarach.

Uważano, iż skazanie Fostera na równi z nim jest rażącym nadużyciem. Znaczny odsetek straconych i oczekujących na egzekucje w Teksasie został skazany na podstawie takich okoliczności.

To prawo, obowiązujące w kilku innych stanach, staje się przedmiotem coraz ostrzejszej krytyki.

Foster jest 230 więźniem celi śmierci ułaskawionym w USA od przywrócenia kary śmierci w 1977 roku i pierwszym od roku 2005. Dla porównania od tego czasu stracono w całym kraju 1086 osób (w samym Teksasie 400).

Gubernator Perry uchodzi za zagorzałego zwolennika stosowania kary śmierci. 162 więźniów zostało straconych pod jego rządami (od grudnia 2000 roku). Członkowie rady są mianowani przez niego, co rzutuje niewątpliwie na ich twarde stanowisko wobec zdecydowanej większości wyroków.

Krzysztof Pacyński

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.