Skazany na śmierć w Teksasie ułaskawiony w ostatniej chwili

[2007-09-03 08:35:08]

Gubernator Teksasu Rick Perry (republikanin) złagodził wyrok śmierci wydany na Kennetha Fostera po pozytywnej rekomendacji Rady ds. Ułaskawień (która przegłosowała wniosek stosunkiem 6 do 1). Ułaskawienie nadeszło dosłownie kilka godzin przed wykonaniem wyroku. W wielu stanach, w tym Teksasie, gubernator nie może zastosować prawa łaski bez zgody rady (nie musi zaś, kiedy ta się zgadza).

Wyrok na Fostera był bardzo kontrowersyjny. Zgodnie z teksańskim prawem na karę śmierci może zostać skazana osoba, która nie popełniła morderstwa, ale "współdziałała". W jego wypadku był współpasażerem samochodu, którym jechał zabójca. Ten wysiadł z wozu i zastrzelił ofiarę. Fosterowi nie udowodniono nawet, iż wiedział o jego zamiarach.

Uważano, iż skazanie Fostera na równi z nim jest rażącym nadużyciem. Znaczny odsetek straconych i oczekujących na egzekucje w Teksasie został skazany na podstawie takich okoliczności.

To prawo, obowiązujące w kilku innych stanach, staje się przedmiotem coraz ostrzejszej krytyki.

Foster jest 230 więźniem celi śmierci ułaskawionym w USA od przywrócenia kary śmierci w 1977 roku i pierwszym od roku 2005. Dla porównania od tego czasu stracono w całym kraju 1086 osób (w samym Teksasie 400).

Gubernator Perry uchodzi za zagorzałego zwolennika stosowania kary śmierci. 162 więźniów zostało straconych pod jego rządami (od grudnia 2000 roku). Członkowie rady są mianowani przez niego, co rzutuje niewątpliwie na ich twarde stanowisko wobec zdecydowanej większości wyroków.

Krzysztof Pacyński

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.