USA: Plan ataku na Iran gotowy

[2007-09-03 15:05:00]

Czyżby ekipa Busha, nie bacząc na niekończące się, krwawe uwikłanie w Iraku, zamierzała zaangażować się w kolejną wojenną awanturę? Świadczyłoby to o całkowitym zaślepieniu i oderwaniu tych ludzi od realiów. Zagrożenie nuklearne ze strony Iranu jest obecnie równie iluzoryczne, jak w przypadku Iraku w 2003 r. Jednakże kraj ten może skutecznie zablokować Cieśninę Ormuz - wrota Zatoki Perskiej. Ceny ropy naftowej błyskawicznie poszybowałyby wówczas w górę. Wchodzi w rachubę cena nawet 100 dol. za baryłkę. Neokonserwatyści nie biorą również pod uwagę, że w obliczu faktycznego ataku Irańczycy najprawdopodobniej poparliby jednak swoje władze. Iran jest lepiej uzbrojony, trzykrotnie ludniejszy i czterokrotnie większy od Iraku. Tej wojny Amerykanie nie będą w stanie wygrać. Będzie tlić się całymi latami.

Waldemar Chamala

Pentagon przygotował plan masowego ataku lotniczego na Iran. Zniszczone miałoby zostać aż 1.200 obiektów. W ciągu trzech dni lotnictwo amerykańskie ma całkowicie pozbawić irańskie siły zbrojne zdolności bojowej. Zamiary Waszyngtonu ujawnił w rozmowie z "The Sunday Times", Alexis Debat, dyrektor ds. walki z terroryzmem amerykańskiego Centrum im. Nixona.

Amerykańska administracja zdecydowała się na błyskawiczną ofensywę lotniczą, po tym jak Pentagon doszedł do wniosku, że bez względu na to, czy atak będzie totalny czy "chirurgiczny", reakcja światowej opinii publicznej będzie niemal identyczna.

Opublikowane przez "The Sunday Times" rewelacje współbrzmią z ostatnimi wypowiedziami George’a Busha. Oskarżył on w zeszłym tygodniu Teheran, że rzuca na Bliski Wschód cień nuklearnego holocaustu i zapowiedział, że USA i ich sojusznicy zmierzą się z Iranem zanim nie będzie za późno.

"The Sunday Times" zwraca uwagę, że w administracji Busha "rośnie temperatura" i mnożą się głosy krytyki pod adresem Iranu. Waszyngton wyraźnie nie zwraca przy tym uwagi na opinie Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej, która w najnowszym raporcie stwierdziła znaczący wzrost chęci współpracy ze strony Teheranu oraz zauważalne wyhamowanie procesu wzbogacania uranu. Irańczycy obiecali również, że do listopada odpowiedzą na większość pytań MAEA.

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.