USA: Plan ataku na Iran gotowy

[2007-09-03 15:05:00]

Czyżby ekipa Busha, nie bacząc na niekończące się, krwawe uwikłanie w Iraku, zamierzała zaangażować się w kolejną wojenną awanturę? Świadczyłoby to o całkowitym zaślepieniu i oderwaniu tych ludzi od realiów. Zagrożenie nuklearne ze strony Iranu jest obecnie równie iluzoryczne, jak w przypadku Iraku w 2003 r. Jednakże kraj ten może skutecznie zablokować Cieśninę Ormuz - wrota Zatoki Perskiej. Ceny ropy naftowej błyskawicznie poszybowałyby wówczas w górę. Wchodzi w rachubę cena nawet 100 dol. za baryłkę. Neokonserwatyści nie biorą również pod uwagę, że w obliczu faktycznego ataku Irańczycy najprawdopodobniej poparliby jednak swoje władze. Iran jest lepiej uzbrojony, trzykrotnie ludniejszy i czterokrotnie większy od Iraku. Tej wojny Amerykanie nie będą w stanie wygrać. Będzie tlić się całymi latami.

Waldemar Chamala

Pentagon przygotował plan masowego ataku lotniczego na Iran. Zniszczone miałoby zostać aż 1.200 obiektów. W ciągu trzech dni lotnictwo amerykańskie ma całkowicie pozbawić irańskie siły zbrojne zdolności bojowej. Zamiary Waszyngtonu ujawnił w rozmowie z "The Sunday Times", Alexis Debat, dyrektor ds. walki z terroryzmem amerykańskiego Centrum im. Nixona.

Amerykańska administracja zdecydowała się na błyskawiczną ofensywę lotniczą, po tym jak Pentagon doszedł do wniosku, że bez względu na to, czy atak będzie totalny czy "chirurgiczny", reakcja światowej opinii publicznej będzie niemal identyczna.

Opublikowane przez "The Sunday Times" rewelacje współbrzmią z ostatnimi wypowiedziami George’a Busha. Oskarżył on w zeszłym tygodniu Teheran, że rzuca na Bliski Wschód cień nuklearnego holocaustu i zapowiedział, że USA i ich sojusznicy zmierzą się z Iranem zanim nie będzie za późno.

"The Sunday Times" zwraca uwagę, że w administracji Busha "rośnie temperatura" i mnożą się głosy krytyki pod adresem Iranu. Waszyngton wyraźnie nie zwraca przy tym uwagi na opinie Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej, która w najnowszym raporcie stwierdziła znaczący wzrost chęci współpracy ze strony Teheranu oraz zauważalne wyhamowanie procesu wzbogacania uranu. Irańczycy obiecali również, że do listopada odpowiedzą na większość pytań MAEA.

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Rafał Trzaskowski
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
1 października (poniedziałek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.