Londyn: Strajk pracowników metra

[2007-09-04 21:27:38]

Ponad dwa tysiące związkowców ze zrzeszającego w całym kraju 75000 pracowników brytyjskiego Krajowego Związku Zawodowego Pracowników Kolei, Gospodarki Morskiej i Transportu (RMT) prowadzi od poniedziałku akcję strajkową na londyńskiej kolei podziemnej. Protestujący domagają się gwarancji utrzymania zatrudnienia oraz dotychczasowych zasad emerytalnych, a także renacjonalizacji spółki Metronet, w której pracują. Strajk ma trwać aż do piątku.

Działają tylko trzy spośród dwunastu linii metra istniejących w brytyjskiej stolicy, co powoduje paraliż komunikacyjny, utrudniając dotarcie do pracy milionom londyńczyków oraz powodując ogromne kolejki na przystankach autobusowych.

Wielu mieszkańców Londynu nie kryje oburzenia z powodu tak drastycznej akcji strajkowej, bardzo krytycznie wypowiedział się też na jej temat lewicowy burmistrz miasta Ken Livingstone, który uznał, że jest to "najbardziej bezcelowy strajk, jaki kiedykolwiek ogłoszono". Jego zdaniem, postulaty dotyczące bezpieczeństwa zatrudnienia i emerytur zostały już spełnione. Podobne stanowisko zdają się zajmować dwa inne związki zawodowe pracowników transportu, które zrezygnowały z prowadzenia wspólnej akcji protestacyjnej z RMT ze względu na dotychczasowe, satysfakcjonujące - ich zdaniem - uzgodnienia.

Metronet odpowiada za dozór techniczny, remonty i modernizację większości linii kolei podziemnych w Londynie. Od lipca tego roku firma posiada zarząd komisaryczny. Jest to efekt poważnych tarapatów finansowych, w które wpadła po tym, jak "Transport dla Londynu", czyli kierowana przez burmistrza miasta publiczna organizacja sprawująca nadzór nad londyńskim systemem transportowym, odmówiła renegocjacji pierwotnego kontraktu oraz spełnienia dodatkowych, wielomilionowych żądań finansowych, które miałyby umożliwić kontynuowanie prac. Krytycy Metronetu przypominali wtedy, że inna firma o nazwie "Tube Lines" (Linie Metra) działająca na podobnej zasadzie tzw. Partnerstwa Publiczno-Prywatnego (PPP), wykonała znakomitą większość swoich prac uzgodnionych z "Transportem dla Londynu" na czas, nie wychodząc przy tym poza pierwotnie uzgodnione ramy budżetowe.

RMT zapowiada kolejny, trzydniowy strajk na nadczodzący poniedziałek.

Krzysztof Kobrzak

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1966 - Zgromadzenie Ogólne ONZ uchwaliło Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1990 - Jean-Bertrand Aristide został wybrany na prezydenta w pierwszych demokratycznych wyborach na Haiti.

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.