Londyn: Strajk pracowników metra

[2007-09-04 21:27:38]

Ponad dwa tysiące związkowców ze zrzeszającego w całym kraju 75000 pracowników brytyjskiego Krajowego Związku Zawodowego Pracowników Kolei, Gospodarki Morskiej i Transportu (RMT) prowadzi od poniedziałku akcję strajkową na londyńskiej kolei podziemnej. Protestujący domagają się gwarancji utrzymania zatrudnienia oraz dotychczasowych zasad emerytalnych, a także renacjonalizacji spółki Metronet, w której pracują. Strajk ma trwać aż do piątku.

Działają tylko trzy spośród dwunastu linii metra istniejących w brytyjskiej stolicy, co powoduje paraliż komunikacyjny, utrudniając dotarcie do pracy milionom londyńczyków oraz powodując ogromne kolejki na przystankach autobusowych.

Wielu mieszkańców Londynu nie kryje oburzenia z powodu tak drastycznej akcji strajkowej, bardzo krytycznie wypowiedział się też na jej temat lewicowy burmistrz miasta Ken Livingstone, który uznał, że jest to "najbardziej bezcelowy strajk, jaki kiedykolwiek ogłoszono". Jego zdaniem, postulaty dotyczące bezpieczeństwa zatrudnienia i emerytur zostały już spełnione. Podobne stanowisko zdają się zajmować dwa inne związki zawodowe pracowników transportu, które zrezygnowały z prowadzenia wspólnej akcji protestacyjnej z RMT ze względu na dotychczasowe, satysfakcjonujące - ich zdaniem - uzgodnienia.

Metronet odpowiada za dozór techniczny, remonty i modernizację większości linii kolei podziemnych w Londynie. Od lipca tego roku firma posiada zarząd komisaryczny. Jest to efekt poważnych tarapatów finansowych, w które wpadła po tym, jak "Transport dla Londynu", czyli kierowana przez burmistrza miasta publiczna organizacja sprawująca nadzór nad londyńskim systemem transportowym, odmówiła renegocjacji pierwotnego kontraktu oraz spełnienia dodatkowych, wielomilionowych żądań finansowych, które miałyby umożliwić kontynuowanie prac. Krytycy Metronetu przypominali wtedy, że inna firma o nazwie "Tube Lines" (Linie Metra) działająca na podobnej zasadzie tzw. Partnerstwa Publiczno-Prywatnego (PPP), wykonała znakomitą większość swoich prac uzgodnionych z "Transportem dla Londynu" na czas, nie wychodząc przy tym poza pierwotnie uzgodnione ramy budżetowe.

RMT zapowiada kolejny, trzydniowy strajk na nadczodzący poniedziałek.

Krzysztof Kobrzak

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Rafał Trzaskowski
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
1 października (poniedziałek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.