Polskie władze nie chcą Europejskiego Dnia Przeciwko Karze Śmierci

[2007-09-06 04:27:57]

Źródła dyplomatyczne w Brukseli podały, że Polska jako jedyny kraj Unii Europejskiej opowiedziała się przeciwko ustanowieniu zaproponowanego przez Komisję Europejską Europejskiego Dnia Przeciwko Karze Śmierci.

Przedstawiciele polskich władz argumentują, że nie ma potrzeby ustanawiania takiego dnia, skoro we wszystkich krajach UE kara śmierci została zniesiona. Polacy sugerują też, że tego dzień przeciw karze śmierci powinien zarazem być dniem przeciwko eutanazji oraz aborcji.

KE wyraziła zdziwienie polskim stanowiskiem, podkreślając, że planowana wspólna deklaracja KE, krajów członkowskich UE i Parlamentu Europejskiego przeciwko karze śmierci i ustanowieniu Europejskiego Dnia odzwierciedla potwierdzany wielokrotnie sprzeciw UE wobec kary śmierci. UE planowała, że deklaracja zostanie podpisana 9 października w Lizbonie, w przeddzień Międzynarodowego Dnia przeciwko Karze Śmierci, który odtąd miałby być też obchodzony jako Dzień Europejski.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.