Polskie władze nie chcą Europejskiego Dnia Przeciwko Karze Śmierci

[2007-09-06 04:27:57]

Źródła dyplomatyczne w Brukseli podały, że Polska jako jedyny kraj Unii Europejskiej opowiedziała się przeciwko ustanowieniu zaproponowanego przez Komisję Europejską Europejskiego Dnia Przeciwko Karze Śmierci.

Przedstawiciele polskich władz argumentują, że nie ma potrzeby ustanawiania takiego dnia, skoro we wszystkich krajach UE kara śmierci została zniesiona. Polacy sugerują też, że tego dzień przeciw karze śmierci powinien zarazem być dniem przeciwko eutanazji oraz aborcji.

KE wyraziła zdziwienie polskim stanowiskiem, podkreślając, że planowana wspólna deklaracja KE, krajów członkowskich UE i Parlamentu Europejskiego przeciwko karze śmierci i ustanowieniu Europejskiego Dnia odzwierciedla potwierdzany wielokrotnie sprzeciw UE wobec kary śmierci. UE planowała, że deklaracja zostanie podpisana 9 października w Lizbonie, w przeddzień Międzynarodowego Dnia przeciwko Karze Śmierci, który odtąd miałby być też obchodzony jako Dzień Europejski.

Piotr Szumlewicz

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.