Polskie władze nie chcą Europejskiego Dnia Przeciwko Karze Śmierci

[2007-09-06 04:27:57]

Źródła dyplomatyczne w Brukseli podały, że Polska jako jedyny kraj Unii Europejskiej opowiedziała się przeciwko ustanowieniu zaproponowanego przez Komisję Europejską Europejskiego Dnia Przeciwko Karze Śmierci.

Przedstawiciele polskich władz argumentują, że nie ma potrzeby ustanawiania takiego dnia, skoro we wszystkich krajach UE kara śmierci została zniesiona. Polacy sugerują też, że tego dzień przeciw karze śmierci powinien zarazem być dniem przeciwko eutanazji oraz aborcji.

KE wyraziła zdziwienie polskim stanowiskiem, podkreślając, że planowana wspólna deklaracja KE, krajów członkowskich UE i Parlamentu Europejskiego przeciwko karze śmierci i ustanowieniu Europejskiego Dnia odzwierciedla potwierdzany wielokrotnie sprzeciw UE wobec kary śmierci. UE planowała, że deklaracja zostanie podpisana 9 października w Lizbonie, w przeddzień Międzynarodowego Dnia przeciwko Karze Śmierci, który odtąd miałby być też obchodzony jako Dzień Europejski.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.