Grecja: Prawica wygrywa wybory (akt.)

[2007-09-16 19:09:56]

W Grecji zakończyły się przedterminowe wybory parlamentarne. Według oficjalnych cząstkowych wyników, po przeliczeniu 99,31 proc. głosów, zwyciężyła konserwatywna, neoliberalna, rządząca do tej pory partia Nowa Demokracja (Nea Dimokratia), uzyskując 41,84 proc. głosów. Socjaldemokratyczny Panhelleński Ruch Socjalistyczny (Panellinio Sosialistiko Kinima) zajął drugie miejsce, zdobywając 38,11 proc. głosów.

Trzyprocentowy próg wyborczy przekroczyły także trzy inne ugrupowania. Komunistyczna Partia Grecji (Kommounistiko Komma Elladas) uzyskała 8,15 proc. głosów. Koalicja Radykalnej Lewicy (Synaspismos tis Rizospastikis Aristeras) zdobyła 5,03 proc. głosów. W parlamencie po raz pierwszy w historii znajdą się także deputowani z ramienia nacjonalistycznego Ruchu Ludowo-Prawosławnego (Laikos Orthodoxos Sunagermos) z wynikiem 3,79 proc. głosów.

Przeliczając te wyniki na mandaty, okazuje się, że większością miejsc w 300-osobowym parlamencie będzie dysponowała Nowa Demokracja. Konserwatyści wprowadzą do parlamentu 152 reprezentantów, socjaldemokraci 102, komuniści 22, Koalicja Radykalnej Lewicy 14, a nacjonaliści 10.

Pozostałe ugrupowania startujące w wyborach nie przekroczyły progu wyborczego, łącznie zdobywając około 4 proc. głosów. Wśród nich znajdują się także mniejsze ugrupowania lewicowe: maoistowska Komunistyczna Partia Grecji (Marksistowsko-Leninowska) (Kommounistiko Komma Elladas (marxistiko-leninistiko)), kolejne ugrupowanie maoistów Marksistowsko-Leninowska Partia Komunistyczna Grecji (Marxistiko-Leninistiko Kommunistiko Komma Elladas), ugrupowanie zwolenników industrializacji Organizacja na rzecz Odbudowy Komunistycznej Partii Grecji (Orgánosi yia tin Anasigkrótisi tou Komounistikoú Kómmatos Elládas), ugrupowanie Ekolodzy-Zieloni (Oikologoi Prasinoi), Walcząca Socjalistyczna Partia Grecji (ASKE), która jednak zarejestrowała swoje listy wyborcze tylko w około 2/5 okręgów wyborczych, a także dwie lewicowe koalicje: Zjednoczona Lewica Antykapitalistyczna (ENANTIA - w jej skład wchodzą: Socjalistyczna Partia Robotnicza, Lewicowa Odbudowa, Organizacja Komunistów-Internacjonalistów "Spartakos" oraz Lewica Antykapitalistyczna "Syspirosis") i Radykalny Front Lewicowy (MERA - w jego skład wchodzą: Nowy Prąd Lewicy, maoistowski Rewolucyjny Ruch Komunistyczny Grecji, trockistowska Rewolucyjna Partia Robotnicza, Młodzież Komunistycznego Wyzwolenia, Niezależna Organizacja Komunistyczna "Serres" oraz Alternatywni Ekolodzy).

Spośród tych ugrupowań najlepszy rezultat osiągnęli Ekolodzy-Zieloni, zdobywając 1,05 proc. głosów. Komunistyczna Partia Grecji (Marksistowsko-Leninowska) uzyskała 0,25 proc. głosów. Radykalny Front Lewicowy poparło 0,17 proc. głosujących, a Zjednoczoną Lewicę Antykapitalistyczną - 0,15 proc. Marksistowsko-Leninowska Komunistyczna Partia Grecji zdobyła 0,11 proc. głosów, Organizacja na rzecz Odbudowy Komunistycznej Partii Grecji 0,03 proc. - tyle samo co Walcząca Socjalistyczna Partia Grecji.

W porównaniu z wynikami wyborów sprzed trzech lat widoczny jest spadek liczby głosów zarówno dla Nowej Demokracji, jak i dla socjaldemokratów z PASOK. Wyniki poprawili natomiast komuniści oraz Koalicja Radykalnej Lewicy, a także nacjonaliści. Zwraca uwagę sukces Koalicji Radykalnej Lewicy (SYRIZA - w jej skład wchodzą: socjalistyczna Koalicja Lewicy, Ruchów Społecznych i Ekologii "Synaspismos", eurokomuniści z Odnowionej Komunistycznej i Ekologicznej Lewicy, Ludowa Unia Dwupartyjnych Grup Społecznych, Ruch na rzecz Lewicy Zjednoczonej w Działaniu, Lewica Robotników-Internacjonalistów, ugrupowanie Czerwień, socjalistyczny Demokratyczny Ruch Socjalny, maoiści z Komunistycznej Organizacji Grecji, Ekologiczna Interwencja oraz organizacja Aktywni Obywatele), która wprowadziła do parlamentu ponad dwukrotnie większą liczbę przedstawicieli niż w poprzedniej kadencji. W porówaniu z wyborami z 2004 roku zwolenników zyskały także pozaparlamentarne partie maoistowskie.

Do przedterminowych wyborów parlamentarnych doprowadziła rządząca partia i premier Kostas Karamanlis (na zdjęciu), który chciał wykorzystać dobre wyniki, jakie w sondażach preferencji politycznych uzyskiwała Nowa Demokracja. Poparciem dla rządzącej partii zachwiała jednak fala pożarów, która nawiedziła Grecję, a z którą państwowe służby bezpieczeństwa nie potrafiły sobie poradzić. Temat domniemanej nieudolności władzy zdominował kampanię wyborczą.

Bartłomiej Kacper Przybylski

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2011 - Zmarł Ludo Martens, działacz komunistyczny, lider Partii Pracy Belgii (PVDA/PTB). Przez kilka lat był doradcą rządu Demokratycznej Republiki Kongo. Od lat 90. był organizatorem i koordynatorem Międzynarodowych Seminariów Komunistycznych w Brukseli.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.