Zawadzka: Sen o Polsce po wyborach

[2007-11-02 09:34:38]

Jest piękny słoneczny poranek. Ludzie spieszą się do pracy pośród świergotu ptaków i delikatnego szelestu listków. Niektórzy rozkoszują się smakiem kawy w swoich domach lub w kawiarenkach. Spokojną atmosferę przerywa od czasu do czasu leniwe czytanie prasy...

My, mieszkańcy uroczej Polski, jesteśmy dumni a nasze serca przepełnia radość, bowiem zadbaliśmy o dobro innych i pamiętamy, że każdy dzień warto zacząć od dobrego uczynku dla bliźniego. Panuje atmosfera wolności i przekonania, że każdy może zbudować swoje szczęście, że może rozwijać swoje zainteresowania i pogłębiać wiedzę służąc sobie, współmieszkańcom i następnym pokoleniom. Centra kultury pękają w szwach. Przy mijanych kinach stoją kolejki zgłodniałych widzów, a nowości książkowe są wręcz wyrywane z rąk...

Każdy sumiennie wypełnia swoje obowiązki, nikt nie nawołuje do zwalniania kogoś z pracy z powodu np. jego orientacji psychoseksualnej...

Niepełnosprawni mogą swobodnie poruszać się ulicami miast polskich, bo jeżdżą autobusy niskopodłogowe, a budynki są wyposażone w podjazdy dla wózków.

Nie ma korków, bo politycy zajmują się usprawnianiem codziennego życia obywateli, a nie kreowaniem nienawiści czy tworzeniem intryg i walką z wydumanym "układem".

Nie ma agresji wobec cudzoziemców i wszelkich "innych".

Nikomu nie przychodzi do głowy, by zatrudniać kobiety za mniejsze niż mężczyzn, pieniądze i nikogo nie razi widok dwóch całujących się kobiet czy mężczyzn.

Nauczycielami są zarówno osoby homoseksualne, jak i heteroseksualne, bo nikomu nie przychodzi na myśl, żeby oceniać cokolwiek innego poza przygotowaniem merytorycznym czy talentem pedagogicznym.

Każdy bez względu na pochodzenie czy status materialny, ma równy dostęp do edukacji. Nikt nie podważa teorii Darwina. Wszyscy poznali już tezę Kopernika "O obrotach sfer niebieskich" i nikt nie podważa jej, podobnie jak innych naukowych stwierdzeń. W podręcznikach chłopcy i mężczyźni ilustrują udział w obowiązkach domowych, by w równym stopniu z dziewczynkami przygotowywać się do wzięcia odpowiedzialności za dbałość o dobrostan przyszłej rodziny, która jest różnorodna.

Żelazka i proszku do prania używają i kobiety i mężczyźni nie tylko na ekranie, w serialu czy reklamie, ale także w domu.

Nie przychodzi nikomu do głowy, by na świadectwie oceniać czyjś poziom wiary w "Jedynie Słuszną Religię". Nauczyciele, pedagodzy i rodzice rozmawiają z dziećmi, starając się poznać ich problemy i rozumieć. Panuje powszechna świadomość, że dwoje ludzi (bez względu na płeć), jeśli połączy ich uczucie miłości, może zawrzeć związek małżeński i przeżyć jedną z piękniejszych i uroczystych chwil życia związaną ze wzajemnym zaprzysiężeniem sobie miłości, szacunku, wierności i odpowiedzialności oraz troski i opieki w trudnych chwilach. Nikomu nie przychodzi do głowy, by leczyć z homoseksualizmu, bowiem równie bezzasadne jest leczenie z heteroseksualizmu.

Premier z Ministrem Sprawiedliwości może wziąć ślub, na który przychodzą wszyscy ważni ludzie w Polsce: z żonami i mężami, z dziećmi i bez, z partnerami pozostającymi w konkubinatach, niosąc kwiaty i życząc wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia. Gra orkiestra...

O rany, za szybko się obudziłam!:)

Czy ktoś spośród starających się żyć za pieniądze podatników przez najbliższe cztery lata, kandydatów do władzy ustawodawczej może spełnić ten sen? Każda/y z nich mamił obietnicami lepszego jutra. Teraz, kiedy każdy z kandydatów malowanych obietnicami, dostąpił zaszczytu uczestnictwa we Władzy Ustawodawczej, ma szansę dopełnić obietnicy lepszego życia, czy ją wykorzysta? Bo, jeśli sen się sprawdzi, nie stanie się krzywda dla nikogo. A jego realizacja może być niezwykle istotna dla wszystkich śniących o lepszej Polsce. O Polsce możliwej.

Anna Zawadzka

Tekst pochodzi ze strony Kobiety Kobietom (www.kobiety-kobietom.com).

Debata - Czy możemy pracować krócej?
Piaseczno, "Odjazd", ul. Sienkiewicza 14
28 czerwca (czwartek), godz. 19.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.