GUE/NGL solidarne ze strajkiem w kopalni "Budryk"

[2008-01-18 19:51:25]

Przewodniczący grupy parlamentarnej Zjednoczona Lewica Europejska/Zielona Lewica Nordycka w Parlamencie Europejskim Francis Wurtz skierował list do Komitetu Strajkowego KWK "Budryk" w którym wyraził pełne wsparcie dla ich strajku.

Walka związków zawodowych w obronie interesów pracowniczych i o poprawę warunków socjalnych na wszystkich etapach rozwoju spółki należy w Unii Europejskiej do niezbywalnych, podstawowych praw, o które walczymy również w naszych własnych krajach. Rokowania z kierownictwami spółek lub innymi organizacjami i poszukiwanie wspólnych rozwiązań, możliwych do zaakceptowania przez strony, zwłaszcza, gdy zaangażowane są w to struktury państwowe, to ważna część kultury i praktyki demokratycznej we wszystkich sferach życia społecznego Unii Europejskiej. Tak więc, apelujemy również do drugiej strony konfliktu, aby potraktowała poważnie Wasz protest i podjęła z Wami dyskusje o sposobach wyjścia z kryzysu - czytamy w liście.

Podobny list skierowała do strajkujących górników grupa senatorów Lewicy Krytycznej i Partii Odrodzenia Komunistycznego z Włoch. Zadeklarowali oni również wsparcie finansowe.

16 stycznia były kandydat na prezydenta z ramienia Ligi Rewolucyjnych Komunistów z Francji Olivier Besancenot zadeklarował w liście do lidera Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" na "Budryku" Krzysztofa Łabądzia udzielenie wszelkiej możliwej pomocy dla strajkujących.

Wyrazy solidarności nadeszły także m.in. od ATTAC z Berlina, tygodnika "New Worker" i Nowej Partii Komunistycznej z Wielkiej Brytanii, Bloku Lewicy z Portugalii, Powszechnej Konfederacja Pracy i Unii Związkowej Solidarni z Francji oraz szeregu organizacji lewicowych z Grecji.

Szymon Martys

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.