GUE/NGL solidarne ze strajkiem w kopalni "Budryk"

[2008-01-18 19:51:25]

Przewodniczący grupy parlamentarnej Zjednoczona Lewica Europejska/Zielona Lewica Nordycka w Parlamencie Europejskim Francis Wurtz skierował list do Komitetu Strajkowego KWK "Budryk" w którym wyraził pełne wsparcie dla ich strajku.

Walka związków zawodowych w obronie interesów pracowniczych i o poprawę warunków socjalnych na wszystkich etapach rozwoju spółki należy w Unii Europejskiej do niezbywalnych, podstawowych praw, o które walczymy również w naszych własnych krajach. Rokowania z kierownictwami spółek lub innymi organizacjami i poszukiwanie wspólnych rozwiązań, możliwych do zaakceptowania przez strony, zwłaszcza, gdy zaangażowane są w to struktury państwowe, to ważna część kultury i praktyki demokratycznej we wszystkich sferach życia społecznego Unii Europejskiej. Tak więc, apelujemy również do drugiej strony konfliktu, aby potraktowała poważnie Wasz protest i podjęła z Wami dyskusje o sposobach wyjścia z kryzysu - czytamy w liście.

Podobny list skierowała do strajkujących górników grupa senatorów Lewicy Krytycznej i Partii Odrodzenia Komunistycznego z Włoch. Zadeklarowali oni również wsparcie finansowe.

16 stycznia były kandydat na prezydenta z ramienia Ligi Rewolucyjnych Komunistów z Francji Olivier Besancenot zadeklarował w liście do lidera Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" na "Budryku" Krzysztofa Łabądzia udzielenie wszelkiej możliwej pomocy dla strajkujących.

Wyrazy solidarności nadeszły także m.in. od ATTAC z Berlina, tygodnika "New Worker" i Nowej Partii Komunistycznej z Wielkiej Brytanii, Bloku Lewicy z Portugalii, Powszechnej Konfederacja Pracy i Unii Związkowej Solidarni z Francji oraz szeregu organizacji lewicowych z Grecji.

Szymon Martys

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).