GUE/NGL solidarne ze strajkiem w kopalni "Budryk"

[2008-01-18 19:51:25]

Przewodniczący grupy parlamentarnej Zjednoczona Lewica Europejska/Zielona Lewica Nordycka w Parlamencie Europejskim Francis Wurtz skierował list do Komitetu Strajkowego KWK "Budryk" w którym wyraził pełne wsparcie dla ich strajku.

Walka związków zawodowych w obronie interesów pracowniczych i o poprawę warunków socjalnych na wszystkich etapach rozwoju spółki należy w Unii Europejskiej do niezbywalnych, podstawowych praw, o które walczymy również w naszych własnych krajach. Rokowania z kierownictwami spółek lub innymi organizacjami i poszukiwanie wspólnych rozwiązań, możliwych do zaakceptowania przez strony, zwłaszcza, gdy zaangażowane są w to struktury państwowe, to ważna część kultury i praktyki demokratycznej we wszystkich sferach życia społecznego Unii Europejskiej. Tak więc, apelujemy również do drugiej strony konfliktu, aby potraktowała poważnie Wasz protest i podjęła z Wami dyskusje o sposobach wyjścia z kryzysu - czytamy w liście.

Podobny list skierowała do strajkujących górników grupa senatorów Lewicy Krytycznej i Partii Odrodzenia Komunistycznego z Włoch. Zadeklarowali oni również wsparcie finansowe.

16 stycznia były kandydat na prezydenta z ramienia Ligi Rewolucyjnych Komunistów z Francji Olivier Besancenot zadeklarował w liście do lidera Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" na "Budryku" Krzysztofa Łabądzia udzielenie wszelkiej możliwej pomocy dla strajkujących.

Wyrazy solidarności nadeszły także m.in. od ATTAC z Berlina, tygodnika "New Worker" i Nowej Partii Komunistycznej z Wielkiej Brytanii, Bloku Lewicy z Portugalii, Powszechnej Konfederacja Pracy i Unii Związkowej Solidarni z Francji oraz szeregu organizacji lewicowych z Grecji.

Szymon Martys

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.