GUE/NGL solidarne ze strajkiem w kopalni "Budryk"

[2008-01-18 19:51:25]

Przewodniczący grupy parlamentarnej Zjednoczona Lewica Europejska/Zielona Lewica Nordycka w Parlamencie Europejskim Francis Wurtz skierował list do Komitetu Strajkowego KWK "Budryk" w którym wyraził pełne wsparcie dla ich strajku.

Walka związków zawodowych w obronie interesów pracowniczych i o poprawę warunków socjalnych na wszystkich etapach rozwoju spółki należy w Unii Europejskiej do niezbywalnych, podstawowych praw, o które walczymy również w naszych własnych krajach. Rokowania z kierownictwami spółek lub innymi organizacjami i poszukiwanie wspólnych rozwiązań, możliwych do zaakceptowania przez strony, zwłaszcza, gdy zaangażowane są w to struktury państwowe, to ważna część kultury i praktyki demokratycznej we wszystkich sferach życia społecznego Unii Europejskiej. Tak więc, apelujemy również do drugiej strony konfliktu, aby potraktowała poważnie Wasz protest i podjęła z Wami dyskusje o sposobach wyjścia z kryzysu - czytamy w liście.

Podobny list skierowała do strajkujących górników grupa senatorów Lewicy Krytycznej i Partii Odrodzenia Komunistycznego z Włoch. Zadeklarowali oni również wsparcie finansowe.

16 stycznia były kandydat na prezydenta z ramienia Ligi Rewolucyjnych Komunistów z Francji Olivier Besancenot zadeklarował w liście do lidera Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" na "Budryku" Krzysztofa Łabądzia udzielenie wszelkiej możliwej pomocy dla strajkujących.

Wyrazy solidarności nadeszły także m.in. od ATTAC z Berlina, tygodnika "New Worker" i Nowej Partii Komunistycznej z Wielkiej Brytanii, Bloku Lewicy z Portugalii, Powszechnej Konfederacja Pracy i Unii Związkowej Solidarni z Francji oraz szeregu organizacji lewicowych z Grecji.

Szymon Martys

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2007 - W katastrofie górniczej w kopalni "Uljanowskaja" w Rosji zginęło 108 górników.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.