SMS i BRAMA: WiOO na Warszawę!

[2008-01-24 22:19:59]

W minionym roku władze Warszawy wydały 9 mln złotych na programy komputerowe. Połowa tej sumy została przeznaczona na zakup licencji programów, które maja swoje bezpłatne, otwarte odpowiedniki.

Wolne i Otwarte Oprogramowanie (WiOO) są całkowicie darmowe i nie ustępują jakością ani funkcjonalnością swoim płatnym, zamkniętym odpowiednikom. Oferują też zdecydowanie wyższy stopień bezpieczeństwa i możliwości dostosowania do specyficznych wymagań użytkowników. Projektu ich wprowadzenia w stołecznych instytucjach nie udało się wprowadzić nawet do porządku obrad Rady.

Podczas czwartkowych obrad Rady m.st. Warszawy przedstawiciele Stowarzyszenia Młoda Socjaldemokracja oraz Laboratorium BRAMA zorganizowali dla stołecznych radnych prezentację wolnego i otwartego oprogramowania.

Zdaniem organizacji zaoszczędzone w ten sposób 4 mln złotych mogłyby zostać przeznaczone na np. modernizację pracowni informatycznych w warszawskich szkołach. Radni Bartosz Dominiak (LiD) i Maciej Maciejowski (PiS) wyrazili swoje poparcie dla idei wprowadzenia WiOO w Warszawie. Zapowiedzieli także, że odrzucony projekt takiej uchwały, będą starali się ponownie poddać ocenie Rady.

Radnym zostały rozdane ulotki informacyjne oraz płyty CD z bezpłatnym systemem operacyjnym Kubuntu Linux 7.10.

Ewelina Latosek

12 sierpnia:

1827 - Zmarł William Blake, angielski pisarz, malarz i rysownik. Potępiał rodzący się kapitalizm.

1898 - USA anektowały Republikę Hawajską.

1941 - Prezydium radzieckiej Rady Najwyższej wydało dekret o amnestii dla obywateli polskich więzionych w ZSRR.

1976 - Liban: Chrześcijańskie milicje zdobyły i zniszczyły obóz dla uchodźców Tal al-Zaatar w Bejrucie.