Spotkanie gremiów KPL

[2008-01-24 23:08:22]

21 stycznia w Warszawie w siedzibie PPS odbyło się spotkanie programowe Prezydium Kongresu Porozumienia Lewicy oraz Rady Konsultacyjnej KPL. W ramach KPL powstał także Komitet Ekspertów, w skład którego wchodzą m.in. prof. Maria Szyszkowska, prof. Hanna Kuzińska (przewodniczaca komitetu), prof. Zdzisław Sadowski, prof. Tadeusz Kowalik i prof. Andrzej Bałandynowicz.

Uczestnicy obrad zaakceptowali, jako strategiczny dokument KPL, projekt manifestu programowego "O demokratyczne i wrażliwe społecznie – socjalne państwo". Według przewodniczącego Prezydium KPL, prof. Pawła Bożyka, manifest zostanie przyjęty 21 czerwca, na kolejnych obradach plenarnych Kongresu Porozumienia Lewicy. W dokumencie tym podkreślono, że KPL opowiada się za społeczną gospodarką rynkową, odrzuca neoliberalizm i prymat własności prywatnej.

Kongres tworzą: kierowany przez prof. Pawła Bożyka Ruch Odrodzenia Gospodarczego im. E. Gierka, kierowana przez prof. Marię Szyszkowską RACJA Polskiej Lewicy oraz Polska Partia Socjalistyczna, której przewodniczy Bogusław Gorski. W spotkaniu gremiów Kongresu Porozumienia Lewicy udział wzięli także związkowcy z OPZZ. Jak poinformował prof. Paweł Bożyk, akces do Kongresu Porozumienia Lewicy zgłosiły również Komunistyczna Partia Polski, Stowarzyszenie Lewicy Patriotycznej, Ruch Społeczny Praca – Pokój – Sprawiedliwość oraz Robotniczy Związek Samopomocy.

Z myślą o przyszłych wyborach KPL powoła kilkuosobowe zespoły we wszystkich 41 okręgach wyborczych. Ich organizacją zajmie się Marek Dyduch, powołany przez Prezydium KPL na funkcję szefa Rady Konsultacyjnej.

Mirosław Bregin

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).