Spotkanie gremiów KPL

[2008-01-24 23:08:22]

21 stycznia w Warszawie w siedzibie PPS odbyło się spotkanie programowe Prezydium Kongresu Porozumienia Lewicy oraz Rady Konsultacyjnej KPL. W ramach KPL powstał także Komitet Ekspertów, w skład którego wchodzą m.in. prof. Maria Szyszkowska, prof. Hanna Kuzińska (przewodniczaca komitetu), prof. Zdzisław Sadowski, prof. Tadeusz Kowalik i prof. Andrzej Bałandynowicz.

Uczestnicy obrad zaakceptowali, jako strategiczny dokument KPL, projekt manifestu programowego "O demokratyczne i wrażliwe społecznie – socjalne państwo". Według przewodniczącego Prezydium KPL, prof. Pawła Bożyka, manifest zostanie przyjęty 21 czerwca, na kolejnych obradach plenarnych Kongresu Porozumienia Lewicy. W dokumencie tym podkreślono, że KPL opowiada się za społeczną gospodarką rynkową, odrzuca neoliberalizm i prymat własności prywatnej.

Kongres tworzą: kierowany przez prof. Pawła Bożyka Ruch Odrodzenia Gospodarczego im. E. Gierka, kierowana przez prof. Marię Szyszkowską RACJA Polskiej Lewicy oraz Polska Partia Socjalistyczna, której przewodniczy Bogusław Gorski. W spotkaniu gremiów Kongresu Porozumienia Lewicy udział wzięli także związkowcy z OPZZ. Jak poinformował prof. Paweł Bożyk, akces do Kongresu Porozumienia Lewicy zgłosiły również Komunistyczna Partia Polski, Stowarzyszenie Lewicy Patriotycznej, Ruch Społeczny Praca – Pokój – Sprawiedliwość oraz Robotniczy Związek Samopomocy.

Z myślą o przyszłych wyborach KPL powoła kilkuosobowe zespoły we wszystkich 41 okręgach wyborczych. Ich organizacją zajmie się Marek Dyduch, powołany przez Prezydium KPL na funkcję szefa Rady Konsultacyjnej.

mb

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.