Manifestacja w Warszawie

[2003-03-08 18:35:03]

W Warszawie odbyła się "manifa", zorganizowana przez środowiska "Porozumienie kobiet 8 marca". Wzięło w niej udział ponad tysiąc osób. Manifestacja odbyła się pod hasłem "Nasze ciała - nasze życie - nasze prawa".

Zebrani apelowali aby nie kupczyć prawem kobiet do decydowania o sobie, ze względów politycznych. Na transparentach wypisali : "Seksizm w reklamie? Nie kupuję!!!", "Radio Ma Ryja ’uczy’, ’bawi’... indoktrynuje!".

Silne były akcenty antywojenne. Demonstracja miała być między innymi wyrazem sprzeciwu wobec ataku na Irak. "Precz z terrorem USA" i "Zamieńmy lotniskowce na szpitale", głosiła część transparentów.

"My nie chcemy nikogo do niczego namawiać. My chcemy, żeby nam pozwolono na naszą wolność. My chcemy mieć takie same prawa i móc realizować życie według własnego pomysłu" - powiedziała do uczestników "Manify" pełnomocniczka rządu ds. równego statut kobiet i mężczyzn Izabela Jaruga-Nowacka. Na demonstracji pojawił się również minister zdrowia, Marek Balicki.

Przemarsz próbowało zakłócić kilkunastu członków Młodzieży Wszechpolskiej, którzy wznosili hasła przeciwko Unii Europejskiej. Zostali jednak szybko zagłuszeni przez demonstrantów. Narodowcy zostali również obrzuceni śniegiem.

Gdy pochód dotarł na Plac Zamkowy, odbyły się happeningi, wyszydzające nietolerancję wobec mniejszości seksualnych oraz ograniczanie praw kobiet. Spalono egzemplarz ustawy antyaborcyjnej.
Narodowcy jak zwykle pokazali swoją głupotę, ponieważ ich hasła o UE nijak się miały do demonstracji 8 marca. Widać było również, że ich organizacje są coraz bardziej "masowe", ponieważ nie potrafią nawet zmobilizować więcej niż kilkanaście osób.

Cieszy fakt że na demonstracji pojawiły się hasła antywojenne i że coraz większa część ruchu feministycznego rozumie że walkę o prawa kobiet należy łączyć z walką o prawa ekonomiczne.

Piotr Ciszewski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.