Manifestacja w Warszawie

[2003-03-08 18:35:03]

W Warszawie odbyła się "manifa", zorganizowana przez środowiska "Porozumienie kobiet 8 marca". Wzięło w niej udział ponad tysiąc osób. Manifestacja odbyła się pod hasłem "Nasze ciała - nasze życie - nasze prawa".

Zebrani apelowali aby nie kupczyć prawem kobiet do decydowania o sobie, ze względów politycznych. Na transparentach wypisali : "Seksizm w reklamie? Nie kupuję!!!", "Radio Ma Ryja ’uczy’, ’bawi’... indoktrynuje!".

Silne były akcenty antywojenne. Demonstracja miała być między innymi wyrazem sprzeciwu wobec ataku na Irak. "Precz z terrorem USA" i "Zamieńmy lotniskowce na szpitale", głosiła część transparentów.

"My nie chcemy nikogo do niczego namawiać. My chcemy, żeby nam pozwolono na naszą wolność. My chcemy mieć takie same prawa i móc realizować życie według własnego pomysłu" - powiedziała do uczestników "Manify" pełnomocniczka rządu ds. równego statut kobiet i mężczyzn Izabela Jaruga-Nowacka. Na demonstracji pojawił się również minister zdrowia, Marek Balicki.

Przemarsz próbowało zakłócić kilkunastu członków Młodzieży Wszechpolskiej, którzy wznosili hasła przeciwko Unii Europejskiej. Zostali jednak szybko zagłuszeni przez demonstrantów. Narodowcy zostali również obrzuceni śniegiem.

Gdy pochód dotarł na Plac Zamkowy, odbyły się happeningi, wyszydzające nietolerancję wobec mniejszości seksualnych oraz ograniczanie praw kobiet. Spalono egzemplarz ustawy antyaborcyjnej.
Narodowcy jak zwykle pokazali swoją głupotę, ponieważ ich hasła o UE nijak się miały do demonstracji 8 marca. Widać było również, że ich organizacje są coraz bardziej "masowe", ponieważ nie potrafią nawet zmobilizować więcej niż kilkanaście osób.

Cieszy fakt że na demonstracji pojawiły się hasła antywojenne i że coraz większa część ruchu feministycznego rozumie że walkę o prawa kobiet należy łączyć z walką o prawa ekonomiczne.

Piotr Ciszewski

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).