Szczytno: Debata "Obywatele decydują"

[2008-06-10 22:20:49]

9 czerwca w Miejskim Domu Kultury w Szczytnie odbyła sie debata zorganizowana przez lokalne struktury Młodych Socjalistów. Temat brzmiał "Obywatele decydują. Demokracja bezpośrednia w samorządach".

Spotkanie otworzył Paweł Amborski, sekretarz okręgowy szczycieńskiego MS. Referentami byli kolejno: dr Piotr Uziębło z Uniwersytetu Gdańskiego, Arkadiusz Niwiński, działacz Stowarzyszenia Pro Publico Bono i członek Socjaldemokracji Polskiej, Adam Krzyśków, poseł na Sejm z ramienia Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz Piotr Janiszwski z Sekretaiatu Krajowego MS i Dominik Kaczmarski, dziennikarz portalu lewica.pl i działacz MS.

Dr Piotr Uziębło zreferował formalne i prawne uwarunkowania działania mechanizmów demokracji bezpośredniej w społecznościach lokalnych oraz podał przykłady działania demokracji bezpośredniej w praktyce, w Polsce i na świecie. Arkadiusz Niwiński mówił o potrzebie współpracy między trzema sektorami: biznesu, sektora publicznego (władze i administracja) oraz obywatelskiego (organizacje pozarządowe). Poseł Adam Krzyśków opowiadał o swoim doświadczeniu w działalności samorządowej. Piotr Janiszewski omawiał zagadnienie wysłuchania publicznego. Podsumowania konferencji dokonał Dominik Kaczmarski. Całości towarzyszyła żywa dyskusja. W spotkaniu uczestniczyło kilkadziesiąt osób.

mb

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.

2018 - Nguyễn Phú Trọng (KPW) został prezydentem Wietnamu.