Warszawa: Międzynarodowa konferencja LGBT (akt.)

[2008-06-11 00:45:54]

7 czerwca w Warszawskim Centrum Społecznym im. Kazimierza Pużaka odbyła się międzynarodowa konferencja dotycząca respektowania praw mniejszości seksualnych w Polsce i całej Unii Europejskiej. Tej właśnie tematyce, zagadnieniu europejskiej polityki równościowej, poświęcone było spotkanie, które Młodzi Socjaliści zorganizowali przed sobotnią Paradą Równości

Gośćmi Młodych Socjalistów byli - prof. Maria Szyszkowska, przewodnicząca partii RACJA Polskiej Lewicy, José Soeiro, deputowany do portugalskiego parlamentu z ramienia Bloku Lewicy (Bloco de Esquerda), a także aktywiści gejowscy z Francuskiej Partii Komunistycznej Erwan Baete i Alexis Haouadeg oraz Juha-Pekka Väisänen z Partii Lewicy z Finlandii. Debatę poprowadził Daniel Michalski, członek Platformy LGBT Młodych Socjalistów i szczeciński działacz MS.

Wspólnym wnioskiem uczestników spotkania było uznanie za konieczne aktywniejszego niż do tej pory, użycia narzędzi europejskich do promowania polityki równościowej. Zdaniem uczestników konferencji, przed Europejską Partią Lewicy, stoi wiele zadań na tle politycznym i społecznym w tym zakresie.

Konferencja w Warszawie była już trzecią tego rodzaju inicjatywą Platformy LGBT Młodych Socjalistów (po niedawnych spotkaniach o tej samej tematyce w Krakowie i Szczecinie). Platforma ta działa od kwietnia 2008 r., stawiając sobie za cel walkę z homofobią - przy współudziale ruchu lewicowego.

Relację z wydarzenia można obejrzeć na stronie QueerTV.

mb

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.