Lewicowa Alternatywa o sytuacji na poczcie

[2008-07-22 09:29:26]

Stowarzyszenie Lewicowa Alternatywa wydało oświadczenie w sprawie sytuacji w Poczcie Polskiej oraz antyzwiązkowej polityki zarządu przedsiębiorstwa.

Jesteśmy gorącymi zwolennikami zachowania Poczty Polskiej jako przedsiębiorstwa państwowego. Jednak propaganda neoliberalnych polityków, dążących do komercjalizacji i w drugim etapie, prywatyzacji Poczty Polskiej, jest promowana jako "jedyne rozsądne" wyjście. Przyczyną jest właśnie owa zła kondycja przedsiębiorstwa - czytamy w oświadczeniu.

Działacze LA domagają się też utworzenia w przedsiębiorstwie realnego samorządu pracowniczego. Ogniwa samorządu pracowniczego powinny, naszym zdaniem, działać na wszystkich szczeblach przedsiębiorstwa, od rejonu, przez okręgi i dyrekcje aż do Dyrekcji Generalnej, ponieważ pomoże to w poprawie funkcjonowania firmy - piszą.

LA domaga się również natychmiastowego przywrócenia do pracy Bartosza Kantorczyka, związkowca z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza, zwolnionego po zorganizowaniu strajku. Sprzeciwiamy się antyzwiązkowej polityce prowadzonej przez kierownictwo Poczty Polskiej. Jest ona tym bardziej niepokojąca, że została wymierzona w osobę, która protestowała w interesie Poczty Polskiej i jej klientów - dodają działacze LA.

Pełny tekst oświadczenia: www.la.org.pl.

Michał Warecki

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).