Lewicowa Alternatywa o sytuacji na poczcie

[2008-07-22 09:29:26]

Stowarzyszenie Lewicowa Alternatywa wydało oświadczenie w sprawie sytuacji w Poczcie Polskiej oraz antyzwiązkowej polityki zarządu przedsiębiorstwa.

Jesteśmy gorącymi zwolennikami zachowania Poczty Polskiej jako przedsiębiorstwa państwowego. Jednak propaganda neoliberalnych polityków, dążących do komercjalizacji i w drugim etapie, prywatyzacji Poczty Polskiej, jest promowana jako "jedyne rozsądne" wyjście. Przyczyną jest właśnie owa zła kondycja przedsiębiorstwa - czytamy w oświadczeniu.

Działacze LA domagają się też utworzenia w przedsiębiorstwie realnego samorządu pracowniczego. Ogniwa samorządu pracowniczego powinny, naszym zdaniem, działać na wszystkich szczeblach przedsiębiorstwa, od rejonu, przez okręgi i dyrekcje aż do Dyrekcji Generalnej, ponieważ pomoże to w poprawie funkcjonowania firmy - piszą.

LA domaga się również natychmiastowego przywrócenia do pracy Bartosza Kantorczyka, związkowca z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza, zwolnionego po zorganizowaniu strajku. Sprzeciwiamy się antyzwiązkowej polityce prowadzonej przez kierownictwo Poczty Polskiej. Jest ona tym bardziej niepokojąca, że została wymierzona w osobę, która protestowała w interesie Poczty Polskiej i jej klientów - dodają działacze LA.

Pełny tekst oświadczenia: www.la.org.pl.

Michał Warecki

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).