Ełk: Protest głodowy w obronie gminy

[2008-07-22 12:28:36]

Od 21 lipca trwa protest głodowy w gminie Ełk. Co ciekawe, głodówkę rozpoczął wójt gminy - Antoni Polkowski, radni, a także kilkoro mieszkańców - łącznie 14 osób. Dziś do protestu przyłączyły się dwie kolejne osoby. Wszyscy pozostają pod kontrolą lekarza. W razie kłopotów ze zdrowiem którejś z protestujących osób, ma ona zostać zastąpiona przez nowego uczestnika głodówki.

Protest związany jest z wnioskiem, z jakim miasto Ełk wystąpiło do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. Prezydent Ełku chce, aby granice miasta zostały rozszerzone kosztem terenów wiejskiej gminy Ełk. Przyczyną wniosku jest brak terenów pod nowe inwestycje w mieście i duże zagęszczenie ludności.

Władze i mieszkańcy gminy Ełk nie chcą wcale przyłączenia ich terenów do miasta. Wykazują, że pogorszy to sytuację materialną obywateli, którzy - po objęciu ich miejscowości granicami miasta - straciliby unijne dotacje dla obszarów wiejskich. Ponadto, mniejsze przychody - między innymi z podatków - miałaby sama gmina Ełk.

Negatywną opinię co do wniosku o poszerzenie granic miasta Ełk wydał już wojewoda warmińsko-mazurski. Przeprowadzone wśród mieszkańców gminy konsultacje społeczne również wykazały, że pomysł poszerzenia granic miasta nie znajduje poparcia - 92 proc. wypowiadających się było przeciwnych temu rozwiązaniu. Głodujący chcą, aby wniosek odrzuciło teraz Ministerstwo. Władze gminy zapowiadają, że po pomoc zwrócą się do Związku Gmin Wiejskich, a sam protest będą prowadzili do skutku.

Bartłomiej Kacper Przybylski

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).