Ełk: Protest głodowy w obronie gminy

[2008-07-22 12:28:36]

Od 21 lipca trwa protest głodowy w gminie Ełk. Co ciekawe, głodówkę rozpoczął wójt gminy - Antoni Polkowski, radni, a także kilkoro mieszkańców - łącznie 14 osób. Dziś do protestu przyłączyły się dwie kolejne osoby. Wszyscy pozostają pod kontrolą lekarza. W razie kłopotów ze zdrowiem którejś z protestujących osób, ma ona zostać zastąpiona przez nowego uczestnika głodówki.

Protest związany jest z wnioskiem, z jakim miasto Ełk wystąpiło do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. Prezydent Ełku chce, aby granice miasta zostały rozszerzone kosztem terenów wiejskiej gminy Ełk. Przyczyną wniosku jest brak terenów pod nowe inwestycje w mieście i duże zagęszczenie ludności.

Władze i mieszkańcy gminy Ełk nie chcą wcale przyłączenia ich terenów do miasta. Wykazują, że pogorszy to sytuację materialną obywateli, którzy - po objęciu ich miejscowości granicami miasta - straciliby unijne dotacje dla obszarów wiejskich. Ponadto, mniejsze przychody - między innymi z podatków - miałaby sama gmina Ełk.

Negatywną opinię co do wniosku o poszerzenie granic miasta Ełk wydał już wojewoda warmińsko-mazurski. Przeprowadzone wśród mieszkańców gminy konsultacje społeczne również wykazały, że pomysł poszerzenia granic miasta nie znajduje poparcia - 92 proc. wypowiadających się było przeciwnych temu rozwiązaniu. Głodujący chcą, aby wniosek odrzuciło teraz Ministerstwo. Władze gminy zapowiadają, że po pomoc zwrócą się do Związku Gmin Wiejskich, a sam protest będą prowadzili do skutku.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).