Partia TP SA?

[2003-05-24 11:02:35]

W parlamencie istnieje "partia TP SA" dbająca o interesy Telekomunikacji Polskiej - tak uważają politycy Prawa i Sprawiedliwości. PiS ostro skrytykowało ostatnią decyzję Sejmu, który odrzucił propozycję Senatu, by szybciej zliberalizować przepisy i umożliwić spadek cen połączeń z telefonów stacjonarnych do sieci komórkowych. Nowe przepisy wejdą w życie z trzymiesięcznym opóźnieniem, co w praktyce oznacza około 250 milionów złotych marży dla TP SA.

"Na naszej konferencji czwartkowej pojawiły się telewizje, na piątkowej nie było już żadnej. Telekomunikacja jest potężnym reklamodawcą i przez to ma wpływ na media. Słyszałem, że tygodnik, który pierwszy opisał mechanizm wpływu TP SA na polityków, nie dostaje już reklam" - powiedział Życiu Warszawy poseł Antoni Mężydło z PiS. Rzecznik PiS, Adam Bielan, powiedział też, że na jednym z posiedzeń sejmowej Komisji Europejskiej, lobbyści "Tepsy" wręczali posłom gotowe propozycje poprawek.

PiS złożyło w Najwyższej Izbie Kontroli wniosek o zbadanie, czy w Urzędzie Regulacji Telekomunikacji i Poczty kierowanej przez Witolda Grabosia, nie doszło do złamania prawa. "Wysokie ceny połączeń telefonicznych w dobie budowy społeczeństwa informatycznego, hamują rozwój gospodarczy kraju" - mówił poseł Mężydło, który winą za przesunięcie liberalizacji obarczył też szefa URTiP.

Krzysztof Kobrzak

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1969 - Jimi Hendrix wystąpił na Festiwalu Woodstock.