Partia TP SA?

[2003-05-24 11:02:35]

W parlamencie istnieje "partia TP SA" dbająca o interesy Telekomunikacji Polskiej - tak uważają politycy Prawa i Sprawiedliwości. PiS ostro skrytykowało ostatnią decyzję Sejmu, który odrzucił propozycję Senatu, by szybciej zliberalizować przepisy i umożliwić spadek cen połączeń z telefonów stacjonarnych do sieci komórkowych. Nowe przepisy wejdą w życie z trzymiesięcznym opóźnieniem, co w praktyce oznacza około 250 milionów złotych marży dla TP SA.

"Na naszej konferencji czwartkowej pojawiły się telewizje, na piątkowej nie było już żadnej. Telekomunikacja jest potężnym reklamodawcą i przez to ma wpływ na media. Słyszałem, że tygodnik, który pierwszy opisał mechanizm wpływu TP SA na polityków, nie dostaje już reklam" - powiedział Życiu Warszawy poseł Antoni Mężydło z PiS. Rzecznik PiS, Adam Bielan, powiedział też, że na jednym z posiedzeń sejmowej Komisji Europejskiej, lobbyści "Tepsy" wręczali posłom gotowe propozycje poprawek.

PiS złożyło w Najwyższej Izbie Kontroli wniosek o zbadanie, czy w Urzędzie Regulacji Telekomunikacji i Poczty kierowanej przez Witolda Grabosia, nie doszło do złamania prawa. "Wysokie ceny połączeń telefonicznych w dobie budowy społeczeństwa informatycznego, hamują rozwój gospodarczy kraju" - mówił poseł Mężydło, który winą za przesunięcie liberalizacji obarczył też szefa URTiP.

Krzysztof Kobrzak

Zapraszam

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.