Partia TP SA?

[2003-05-24 11:02:35]

W parlamencie istnieje "partia TP SA" dbająca o interesy Telekomunikacji Polskiej - tak uważają politycy Prawa i Sprawiedliwości. PiS ostro skrytykowało ostatnią decyzję Sejmu, który odrzucił propozycję Senatu, by szybciej zliberalizować przepisy i umożliwić spadek cen połączeń z telefonów stacjonarnych do sieci komórkowych. Nowe przepisy wejdą w życie z trzymiesięcznym opóźnieniem, co w praktyce oznacza około 250 milionów złotych marży dla TP SA.

"Na naszej konferencji czwartkowej pojawiły się telewizje, na piątkowej nie było już żadnej. Telekomunikacja jest potężnym reklamodawcą i przez to ma wpływ na media. Słyszałem, że tygodnik, który pierwszy opisał mechanizm wpływu TP SA na polityków, nie dostaje już reklam" - powiedział Życiu Warszawy poseł Antoni Mężydło z PiS. Rzecznik PiS, Adam Bielan, powiedział też, że na jednym z posiedzeń sejmowej Komisji Europejskiej, lobbyści "Tepsy" wręczali posłom gotowe propozycje poprawek.

PiS złożyło w Najwyższej Izbie Kontroli wniosek o zbadanie, czy w Urzędzie Regulacji Telekomunikacji i Poczty kierowanej przez Witolda Grabosia, nie doszło do złamania prawa. "Wysokie ceny połączeń telefonicznych w dobie budowy społeczeństwa informatycznego, hamują rozwój gospodarczy kraju" - mówił poseł Mężydło, który winą za przesunięcie liberalizacji obarczył też szefa URTiP.

Krzysztof Kobrzak

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2007 - W katastrofie górniczej w kopalni "Uljanowskaja" w Rosji zginęło 108 górników.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.