Partia TP SA?

[2003-05-24 11:02:35]

W parlamencie istnieje "partia TP SA" dbająca o interesy Telekomunikacji Polskiej - tak uważają politycy Prawa i Sprawiedliwości. PiS ostro skrytykowało ostatnią decyzję Sejmu, który odrzucił propozycję Senatu, by szybciej zliberalizować przepisy i umożliwić spadek cen połączeń z telefonów stacjonarnych do sieci komórkowych. Nowe przepisy wejdą w życie z trzymiesięcznym opóźnieniem, co w praktyce oznacza około 250 milionów złotych marży dla TP SA.

"Na naszej konferencji czwartkowej pojawiły się telewizje, na piątkowej nie było już żadnej. Telekomunikacja jest potężnym reklamodawcą i przez to ma wpływ na media. Słyszałem, że tygodnik, który pierwszy opisał mechanizm wpływu TP SA na polityków, nie dostaje już reklam" - powiedział Życiu Warszawy poseł Antoni Mężydło z PiS. Rzecznik PiS, Adam Bielan, powiedział też, że na jednym z posiedzeń sejmowej Komisji Europejskiej, lobbyści "Tepsy" wręczali posłom gotowe propozycje poprawek.

PiS złożyło w Najwyższej Izbie Kontroli wniosek o zbadanie, czy w Urzędzie Regulacji Telekomunikacji i Poczty kierowanej przez Witolda Grabosia, nie doszło do złamania prawa. "Wysokie ceny połączeń telefonicznych w dobie budowy społeczeństwa informatycznego, hamują rozwój gospodarczy kraju" - mówił poseł Mężydło, który winą za przesunięcie liberalizacji obarczył też szefa URTiP.

Krzysztof Kobrzak

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.