Lepper dalej na czele Samoobrony

[2003-05-25 12:08:13]

Wczoraj w Warszawie obradował IV Nadzwyczajny Kongres Samoobrony RP. Kongres kierowanie partią powierzył ponownie Andrzejowi Lepperowi, którego poparło 1714 delegatów. Zaledwie 14 osób głosowało przeciw.

Po ogłoszeniu wyników, Lepper mówił, że "Samoobrona chce przejąć władzę" i że "zrobi wszystko, by partia przetrwała i nie była partią sezonową". Lepper apelował do swoich działaczy o bezwzględną dyscyplinę partyjną, przedstawił też szereg postulatów programowych. Zapowiedział, że Samoobrona planuje uruchomić 27,5 mld zł z rezerwy rewaluacyjnej, za które wydrukowano by pieniądze przeznaczone na rozwój przemysłu i rolnictwa, małej i średniej przedsiębiorczości i na tworzenie miejsc pracy. Kolejne 31 mld zł pochodzące z rezerwy dewizowej partia po dojściu do władzy przeznaczyłaby na przeprowadzenie reform. Samoobrona planuje też opodatkowanie zagranicznych supermarketów, z którego szacuje uzyskanie około 12 mld złotych.

Lepper zapowiedział też obniżki podatków, składek na ZUS, wprowadzenie tanich kredytów, zwiększenie budowy mieszkań, autostrad i mostów. W sprawach polityki międzynarodowej Samoobrona dalej sprzeciwia się integracji Polski z UE na wynegocjowanych warunkach, planuje otwarcie gospodarcze na Rosję, Ukrainę i Białoruś, pozostaje też przeciwna wysyłaniu polskich wojsk okupacyjnych do Iraku.

Lider Samoobrony bardzo ostro skrytykował polityków Polskiego Stronnictwa Ludowego. PSL jest jego zdaniem "partią zdrajców polskiej racji stanu i polskiego rolnictwa". "Oni już szykują się do następnej koalicji, bo już im stołki spod tyłka uciekły, a tam jest bardzo dużo stołkowiczów" - dodał Lepper.

Krzysztof Kobrzak

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1969 - Jimi Hendrix wystąpił na Festiwalu Woodstock.