Szwecja: Lewica za bojkotem Izraela

[2009-01-15 15:34:53]

W Szwecji nie ustaje krytyka wobec poczynań Izraela na Bliskim Wschodzie. Jeden z wpływowych polityków tamtejszej lewicy przyrównał Izrael do Niemiec hitlerowskich i apartheidu w RPA oraz wezwał do bojkotu Izraela podczas zbliżającego się tenisowego turnieju Davis Cup.

Jeśli mecz w Malmö odbędzie się, gwarantuję, że odbędą się demonstracje - stwierdził rzecznik Partii Lewicy (Vänsterpartiet) Hans Linde. Byłem na Zachodnim Brzegu i nie wydaje mi się, że Izrael warty jest określenia jako państwo demokratyczne. To jest rasistowskie państwo stosujące praktyki apartheidu - dodał Linde.

Izrael jest państwem o systemie apartheidu. Myślę, że można porównać sytuację w Strefie Gazy do getta warszawskiego - powiedziała z kolei Ingalill Bjartén, zastępca przewodniczącego federacji socjaldemokratycznych organizacji kobiecych, S-Kvinnor (Sveriges Socialdemokratiska Kvinnoförbund). Jestem zdziwiona, że Izrael, gdzie mieszka duża grupa osób, która cierpiała z rąk nazistów, jest zdolny do robienia tego samego co naziści - dodała działaczka.

Przemysław Prekiel

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2007 - W katastrofie górniczej w kopalni "Uljanowskaja" w Rosji zginęło 108 górników.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.