Omar Faris uniewinniony

[2003-08-26 13:10:37]

Dziś rano krakowski sąd grodzki uniewinnił Omara Farisa, któremu policja zarzucała zorganizowanie nielegalnej manifestacji przeciwko wojnie w Iraku. Wyrok z zadowoleniem przyjęła obecna podczas rozprawy grupa 20-30 członków i sympatyków Krakowskiej Koalicji Antywojennej.

Zdaniem policji Omar Faris był organizatorem demonstracji, która 4 kwietnia br. przeszła spod pomnika Adama Mickiewicza na krakowskim Rynku pod budynek magistratu. Demonstracja nie została zgłoszona w ustawowym terminie, a władze zakazały jej przeprowadzenia. Policja domagała się uznania Farisa winnym wykroczenia i ograniczenia sankcji do środka zapobiegawczego w postaci zobowiązania się przez niego, że w przyszłości nie będzie już przewodził nielegalnym zgromadzeniom.

Wśród świadków powołanych przez Farisa pojawiły się osoby powszechnie znane w Krakowie ze swojego sprzeciwu wobec amerykańskiego ataku na Irak: prezydent Krakowa Jacek Majchrowski, Jerzy Rościszewski ze Stowarzyszenia Kuźnica i Leszek Konarski z tygodnika "Przegląd". Nieobecny był jezuita Stanisław Musiał, przebywający obecnie poza granicami kraju. Wszyscy podkreślali, że demonstracja miała charakter pokojowy i - choć nie wszystkim formalnościom stało się zadość - jej cel był moralnie słuszny.

Sędzia ogłaszając wyrok podkreślił, że wprawdzie Omar Faris złożył zawiadomienie o zamiarze przeprowadzenia demonstracji o dzień za późno (na 2, a nie - jak stanowi prawo - co najmniej na 3 dni przed planowanym terminem), ale nie ma dowodów, że decyzja odmowna urzędu dotarła na czas do Farisa. Co więcej, urząd wydając negatywną decyzję w sprawie demonstracji bez jakiegokolwiek uzasadnienia, sam popełnił znacznie poważniejszy błąd niż Faris, a to niebezpieczny proceder w demokratycznym państwie prawa.

Marek Tobolewski

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.