Omar Faris uniewinniony

[2003-08-26 13:10:37]

Dziś rano krakowski sąd grodzki uniewinnił Omara Farisa, któremu policja zarzucała zorganizowanie nielegalnej manifestacji przeciwko wojnie w Iraku. Wyrok z zadowoleniem przyjęła obecna podczas rozprawy grupa 20-30 członków i sympatyków Krakowskiej Koalicji Antywojennej.

Zdaniem policji Omar Faris był organizatorem demonstracji, która 4 kwietnia br. przeszła spod pomnika Adama Mickiewicza na krakowskim Rynku pod budynek magistratu. Demonstracja nie została zgłoszona w ustawowym terminie, a władze zakazały jej przeprowadzenia. Policja domagała się uznania Farisa winnym wykroczenia i ograniczenia sankcji do środka zapobiegawczego w postaci zobowiązania się przez niego, że w przyszłości nie będzie już przewodził nielegalnym zgromadzeniom.

Wśród świadków powołanych przez Farisa pojawiły się osoby powszechnie znane w Krakowie ze swojego sprzeciwu wobec amerykańskiego ataku na Irak: prezydent Krakowa Jacek Majchrowski, Jerzy Rościszewski ze Stowarzyszenia Kuźnica i Leszek Konarski z tygodnika "Przegląd". Nieobecny był jezuita Stanisław Musiał, przebywający obecnie poza granicami kraju. Wszyscy podkreślali, że demonstracja miała charakter pokojowy i - choć nie wszystkim formalnościom stało się zadość - jej cel był moralnie słuszny.

Sędzia ogłaszając wyrok podkreślił, że wprawdzie Omar Faris złożył zawiadomienie o zamiarze przeprowadzenia demonstracji o dzień za późno (na 2, a nie - jak stanowi prawo - co najmniej na 3 dni przed planowanym terminem), ale nie ma dowodów, że decyzja odmowna urzędu dotarła na czas do Farisa. Co więcej, urząd wydając negatywną decyzję w sprawie demonstracji bez jakiegokolwiek uzasadnienia, sam popełnił znacznie poważniejszy błąd niż Faris, a to niebezpieczny proceder w demokratycznym państwie prawa.

Marek Tobolewski

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

8 lipca:

1917 - PPS przeszło do opozycji wobec państw centralnych.

1945 - Urodziła się Micheline Calmy-Rey, szwajcarska działaczka polityczna, członkini Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. W 2007 r. pełniła funkcję prezydenta tego kraju.

1950 - Urodziła się Ewa Hołuszko, działaczka "Solidarności" w okresie PRL, badaczka mniejszości narodowych, działaczka na rzecz osób transpłciowych.

1980 - Rozpoczął się strajk w zakładach WSK w Świdniku zapoczątkowujący falę strajków w Polsce i przemiany polityczne.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2015 - Raimonds Vējonis, lider Łotewskiej Partii Zielonych, został prezydentem Łotwy.