Omar Faris uniewinniony

[2003-08-26 13:10:37]

Dziś rano krakowski sąd grodzki uniewinnił Omara Farisa, któremu policja zarzucała zorganizowanie nielegalnej manifestacji przeciwko wojnie w Iraku. Wyrok z zadowoleniem przyjęła obecna podczas rozprawy grupa 20-30 członków i sympatyków Krakowskiej Koalicji Antywojennej.

Zdaniem policji Omar Faris był organizatorem demonstracji, która 4 kwietnia br. przeszła spod pomnika Adama Mickiewicza na krakowskim Rynku pod budynek magistratu. Demonstracja nie została zgłoszona w ustawowym terminie, a władze zakazały jej przeprowadzenia. Policja domagała się uznania Farisa winnym wykroczenia i ograniczenia sankcji do środka zapobiegawczego w postaci zobowiązania się przez niego, że w przyszłości nie będzie już przewodził nielegalnym zgromadzeniom.

Wśród świadków powołanych przez Farisa pojawiły się osoby powszechnie znane w Krakowie ze swojego sprzeciwu wobec amerykańskiego ataku na Irak: prezydent Krakowa Jacek Majchrowski, Jerzy Rościszewski ze Stowarzyszenia Kuźnica i Leszek Konarski z tygodnika "Przegląd". Nieobecny był jezuita Stanisław Musiał, przebywający obecnie poza granicami kraju. Wszyscy podkreślali, że demonstracja miała charakter pokojowy i - choć nie wszystkim formalnościom stało się zadość - jej cel był moralnie słuszny.

Sędzia ogłaszając wyrok podkreślił, że wprawdzie Omar Faris złożył zawiadomienie o zamiarze przeprowadzenia demonstracji o dzień za późno (na 2, a nie - jak stanowi prawo - co najmniej na 3 dni przed planowanym terminem), ale nie ma dowodów, że decyzja odmowna urzędu dotarła na czas do Farisa. Co więcej, urząd wydając negatywną decyzję w sprawie demonstracji bez jakiegokolwiek uzasadnienia, sam popełnił znacznie poważniejszy błąd niż Faris, a to niebezpieczny proceder w demokratycznym państwie prawa.

Marek Tobolewski

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
” Świat 10 lat po kryzysie. Co dalej?” -dyskusja
Warszawa, Centrum Konferencyjne Zielna, ul. Zielna 37
26 marca (wtorek), godz. 18.00

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Doszło do rozłamu w SLD. 26 byłych działaczy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powołało nową partię – Socjaldemokrację Polską (SDPL).

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.