Omar Faris uniewinniony

[2003-08-26 13:10:37]

Dziś rano krakowski sąd grodzki uniewinnił Omara Farisa, któremu policja zarzucała zorganizowanie nielegalnej manifestacji przeciwko wojnie w Iraku. Wyrok z zadowoleniem przyjęła obecna podczas rozprawy grupa 20-30 członków i sympatyków Krakowskiej Koalicji Antywojennej.

Zdaniem policji Omar Faris był organizatorem demonstracji, która 4 kwietnia br. przeszła spod pomnika Adama Mickiewicza na krakowskim Rynku pod budynek magistratu. Demonstracja nie została zgłoszona w ustawowym terminie, a władze zakazały jej przeprowadzenia. Policja domagała się uznania Farisa winnym wykroczenia i ograniczenia sankcji do środka zapobiegawczego w postaci zobowiązania się przez niego, że w przyszłości nie będzie już przewodził nielegalnym zgromadzeniom.

Wśród świadków powołanych przez Farisa pojawiły się osoby powszechnie znane w Krakowie ze swojego sprzeciwu wobec amerykańskiego ataku na Irak: prezydent Krakowa Jacek Majchrowski, Jerzy Rościszewski ze Stowarzyszenia Kuźnica i Leszek Konarski z tygodnika "Przegląd". Nieobecny był jezuita Stanisław Musiał, przebywający obecnie poza granicami kraju. Wszyscy podkreślali, że demonstracja miała charakter pokojowy i - choć nie wszystkim formalnościom stało się zadość - jej cel był moralnie słuszny.

Sędzia ogłaszając wyrok podkreślił, że wprawdzie Omar Faris złożył zawiadomienie o zamiarze przeprowadzenia demonstracji o dzień za późno (na 2, a nie - jak stanowi prawo - co najmniej na 3 dni przed planowanym terminem), ale nie ma dowodów, że decyzja odmowna urzędu dotarła na czas do Farisa. Co więcej, urząd wydając negatywną decyzję w sprawie demonstracji bez jakiegokolwiek uzasadnienia, sam popełnił znacznie poważniejszy błąd niż Faris, a to niebezpieczny proceder w demokratycznym państwie prawa.

Marek Tobolewski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.