Dziś Międzynarodowy Dzień Kobiet

[2009-03-08 10:47:39]

Wszystkim czytelniczkom (i nie tylko) składam najlepsze życzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet.

Życzę aby nie dały się oszukiwać różnym politykierom i politykierkom, obiecującym zajęcie się ich sprawami, a same aktywnie zaczęły walczyć o swoje prawa, zarówno w miejscu pracy jak i zamieszkania.

Szczególnie serdeczne życzenia składam działaczkom ruchu lokatorskiego i związkowego, pokazały bowiem, że o prawa kobiet można walczyć inaczej niż licząc na zagraniczne granty, działając w ramach neoliberalnego systemu.

Piotr Ciszewski

Tradycyjnie już składam życzenia wszystkim kobietom. Życzę Wam (i sobie) wolności, godności, równości i sukcesów, tak w życiu społecznym, jak i tak zwanym "prywatnym". Niech nie ograniczają Was niedostatek, władza mężczyzn, zakusy Kościoła i krzywdzące wzorce. Życzę też, by nigdy, nawet w słusznej sprawie, nie traktowano nas paternalistycznie, wiedząc lepiej, czego potrzebujemy oraz kto i w jaki sposób najlepiej będzie nas reprezentować. Dłużej niestety nie mogę, bo lecę na Manifę. Pozdrawiam serdecznie!

Katarzyna Szumlewicz

Dzisiaj po raz 99 obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kobiet. Został on ustanowiony na Zjeździe Kobiet Socjalistek w Kopenhadze w 1910 roku.

Upamiętnia on demonstracje amerykańskich robotnic, które w 1908 roku domagały się praw pracowniczych i prawa głosu, występując pod hasłem "chleba i róż". Po roku 1911 upamiętniał również ofiary pożaru fabryki sukien Triangle w Nowym Jorku, podczas którego zginęło 146 osób, głównie zatrudnionych w fabryce kobiet.

Pierwsze demonstracje z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet obyły się 8 marca 1911 roku w Niemczech i Austrii. Organizował je ruch związkowy i socjalistyczny.

Od tego czasu 8 marca to dzień demonstracji przeciwko dyskryminacji kobiet.

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).