Dziś Międzynarodowy Dzień Kobiet

[2009-03-08 10:47:39]

Wszystkim czytelniczkom (i nie tylko) składam najlepsze życzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet.

Życzę aby nie dały się oszukiwać różnym politykierom i politykierkom, obiecującym zajęcie się ich sprawami, a same aktywnie zaczęły walczyć o swoje prawa, zarówno w miejscu pracy jak i zamieszkania.

Szczególnie serdeczne życzenia składam działaczkom ruchu lokatorskiego i związkowego, pokazały bowiem, że o prawa kobiet można walczyć inaczej niż licząc na zagraniczne granty, działając w ramach neoliberalnego systemu.

Piotr Ciszewski

Tradycyjnie już składam życzenia wszystkim kobietom. Życzę Wam (i sobie) wolności, godności, równości i sukcesów, tak w życiu społecznym, jak i tak zwanym "prywatnym". Niech nie ograniczają Was niedostatek, władza mężczyzn, zakusy Kościoła i krzywdzące wzorce. Życzę też, by nigdy, nawet w słusznej sprawie, nie traktowano nas paternalistycznie, wiedząc lepiej, czego potrzebujemy oraz kto i w jaki sposób najlepiej będzie nas reprezentować. Dłużej niestety nie mogę, bo lecę na Manifę. Pozdrawiam serdecznie!

Katarzyna Szumlewicz

Dzisiaj po raz 99 obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kobiet. Został on ustanowiony na Zjeździe Kobiet Socjalistek w Kopenhadze w 1910 roku.

Upamiętnia on demonstracje amerykańskich robotnic, które w 1908 roku domagały się praw pracowniczych i prawa głosu, występując pod hasłem "chleba i róż". Po roku 1911 upamiętniał również ofiary pożaru fabryki sukien Triangle w Nowym Jorku, podczas którego zginęło 146 osób, głównie zatrudnionych w fabryce kobiet.

Pierwsze demonstracje z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet obyły się 8 marca 1911 roku w Niemczech i Austrii. Organizował je ruch związkowy i socjalistyczny.

Od tego czasu 8 marca to dzień demonstracji przeciwko dyskryminacji kobiet.

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.